El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesribera
Articles
Comentaris

Portada del llibre

He llegit Que comenci la festa (Angle Editorial), de Niccol√≤ Ammaniti, un trepidant i sorprenent relat sobre la It√†lia de cartr√≥ pedra que ben b√© podria ser la Catalunya de cartr√≥ pedra, canviant per la nostra fauna local els escriptors, els pol√≠tics, els futbolistes i les models que hi surten.¬†L’argument¬†entrella√ßa en cap√≠tols alterns¬†la cr√≤nica social glamourosa, c√≠nica i descarnada protagonitzada per un novel¬∑lista d’√®xit amb problemes d’exc√©s de capacitat de seducci√≥, amb la trista realitat d’una colla d’arreplegats que intenten organitzar una secta sat√†nica de pa sucat amb oli. Les dues hist√≤ries conflueixen en una festassa surrealista organitzada per un magnat sobrevingut que desemboca en una trag√®dia mil¬∑lenarista de proporcions grotesques i fant√†stiques. Sexe, vanitat, odi i les principals caracter√≠stiques de la mis√®ria humana banyada en or es citen en aquesta obra desaforada que mostra una capacitat de fabulaci√≥ remarcable, un intel¬∑ligent domini del to¬†par√≤dic i una dosificaci√≥ de l’acci√≥, un tempo,¬†que¬†mant√© la tensi√≥ sense accelerar-la fins¬†un √ļltim centenar de planes que s√≥n un crescendo absolutament desbocat i trepidant que salta a gambades llargu√≠ssimes la barrera de la versemblan√ßa sense perjudicar la hist√≤ria. No √©s en aquest sentit, tan esparracat, com, per exemple, Una part del tot, d’Steve Toltz, per√≤ √©s que en Toltz √©s d’un altre planeta literari on viu ell i una colla molt selecta d’elegits. Ammaniti viu encara a un grapadet d’anys llum, per√≤ hi viatja a velocitat de creuer.