Centelles

Aquesta fotografia la va fer Agustí Centelles el dos de novembre de l’any 1937 a la ciutat Lleida. El nen que jeu al fang, mort, era alumne del Liceu Escolar de Lleida. L’aviació feixista va bombardejar aquell dia l’escola mentre feien classe. Van morir 48 infants de l’única escola mixta i laïca de la ciutat. L’altre objectiu del bombardeig va ser el mercat municipal. El resultat de l’atac va ser d’uns 200 morts. Aquella va ser la ferida més cruel de la guera a Lleida. Encara va ser més dolorosa per la sospita, que ha arribat fins als nostres dies, que la decisió de convertir l’escola en objectiu militar havia sortit de dins de la ciutat.

Cada dos de novembre, l’indret de l’avinguda Blondel on es trobava l’escola s’omple d’espelmes silencioses i de dibuixos fets per alumnes de les escoles de Lleida.

Fotografies de Centelles com aquesta s’han convertit ara en les protagonistes d’un mercadeig infame. El govern espanyol vol utilitzar el fons Centelles per compensar Salamanca i dotar-la d’una col·lecció que justifiqui l’arxiu militar producte del saqueig i la repressió que van fer els mateixos que van llançar les bombes sobre l’escola de Lleida. Agustí Centelles es va endur les fotografies a l’exili per evitar que anessin a parar a Salamanca. Ara, Zapatero les hi enviarà.