Obscuritat i prepotència amb la MAT del Pallars

Han aparegut al Pallars unes estaques que marcarien el lloc on posar les torres de la línia de molt alta tensió (MAT) de la Ribagorça i el Pallars. La línia Penyalba-Montsó-Isona vol interconnectar la xarxa aragonesa i catalana de molt alta tensió per reforçar l’abastament de l’àrea metropolitana de Barcelona i el corredor elèctric entre l’Estat espanyol i el francès.

La manera com l’empresa estatal Red Elèctrica Espanyola (REE) està gestionant aquest projecte és un gran exemple del menyspreu més absolut que es té des dels despatxos situats a més de 600 quilòmetres de distància cap als territoris directament afectats per la infraestructura. I això amb la complicitat silenciosa del departament d’Economia de la Generalitat.

Quina ha estat aquesta gestió? Primer plantejar la línia de manera obscura i sense publicitat, incloent-la en els plans d’infraestructures de REE sense avisar en cap cas els municipis, comarques o diputacions afectades, demostrant clarament quina és la concepció que es té de la descentralització local des dels poders públics-financers-econòmics la capital de l’Estat: a empassar i a callar.

Un cop descobertes les intencions i aixecant-se part del territori en contra, REE canvia d’estratègia i opta per enviar uns plànols amb diferents itineraris possibles als ajuntaments de la Ribagorça i el Pallars, i els demana que hi diguin la seva. Els itineraris travessen dos espais protegits i un de fauna prioritària. Evidentment, responen a la crida de REE i els alcaldes diuen la seva, i fan unes al·legacions de les quals mai més no van obtenir cap resposta. D’això ara fa un any i mig.

I ara, sense cap avís previ i sense haver respost mai a les al·legacions que van demanar als alcaldes, en ple mes d’agost apareixen unes estaques sospitoses seguint el traçat de les torres plantejades per REE. Els alcaldes estan molt enfadats i amb raó. També les entitats aragoneses, de la Franja i del Pallars constituïdes en plataforma contra l’autopista elèctrica. El Pallars està travessat actualment per set línies de molt alta tensió i en canvi té nuclis on encara avui no hi arriba la llum. I qui hauria de portar llum, el que porta és obscuritat i prepotència.