El Cinca era Río Bravo

Pols, terra, camps erms castigats pel sol i una serra de pedra vermellosa retallada a l’horitzó. En aquest paisatge solitari el foraster, si no perd el rumb, es troba amb el poblat de Cardiel, al terme de Fraga (Baix Cinca). Les runes del poble eren aixopluc de pastors fins que Ignasi Farrés (Ignacio F. Iquino en els crèdits) i els germans Balcázar les van descobrir i hi van plantar els decorats de fusta per a les escenes exteriors de pel·lícules de l’oest que feien als seus estudis d’Esplugues.
Entre els anys 1965 i 1973 es van rodar una trentena d’spaghetti western a Fraga, en paratges com Cardiel, el Barranc de les Bales i el riu Cinca. El realitzador fragatí Diego Tejera ha recopilat les pel·lícules
i ha exposat a la sala Cigonyer cartells, vídeos, plànols i material de rodatge de l’època.
Llavors eren pel·lícules de sèrie B, però ara els cinèfils fetitxistes les consideren de culte. “Jo tenia deu anys i recordo que el meu iaio hi anava sovint a fer d’extra”, explica Tejara. “Molta gent de Fraga ho feia. Però el record s’ha perdut i ara l’exposició ha sorprès els joves, que ni ho sabien.” També feien d’extres veïns d’Alcolea, de Massalcoreig, de Seròs i de Lleida. “Els gitanos tenien èxit, anaven molt bé per fer de mexicans”, explica Tejera. Algunes escenes (l’assalt a
una diligència, un tiroteig, un cowboy cavalcant cap a la posta de sol) servien per muntar-les en diverses pel·lícules alhora. Era cinema low cost.
Quan el 1973 l’autopista va fer tancar els estudis d’Esplugues, els Balcázar van plantejar reconstruir-los a Fraga. No ho van fer. El negoci anava de mal borràs. L’spaghetti western no va tornar a Fraga i l’hotel Sorolla va deixar d’omplir-se d’actors rossos i andròmines de rodatge. Fraga va oblidar aviat aquelles pel·lícules de títols com Sangre de Texas o Yankee on sortien veïns disfressats d’indis i bandits. Avui ja no hi ha ni cinema al poble, tancat per la competència dels multisales de Lleida i Alpicat. “Almeria no era més que això però aquí s’ha oblidat. Hauríem de posar-hi un escenari, un restaurant, atreure visites, té molt potencial”, planeja Tejera. Mentrestant, el vent de l’oest arrossega uns matolls. El sol es pon darrere les runes silencioses d’un poble anomenat Cardiel.

Paisatges de pel·lícula

L’Ajuntament de Fraga també obre, al Palau Montcada, l’exposició fotogràfica Adiós amigo!, de Sergio Belinchón amb paisatges de western del Baix Cinca.

(Publicat al suplement Cultura d’El Punt Avui el 21 de setembre de 2012)