Quin és el cost d’una carrera universitària?

El govern s’està plantejament un reajustament de les taxes universitàries dins de l'”operació tisora” . En concret, es persegueix que les persones repetidores paguin el cost real del seu ensenyament, o, en altres paraules, que l’administració deixi de subvencionar a aquest perfil d’estudiants.

De fet, aquesta política ja existeix des de mitjans dels noranta, tot i que té un abast més limitat i es limita a un recàrrec en el preu de la taxa pública. També s’apliquen des de fa anys recàrrecs (del 50%) als estudiants que un cop finalitzada la carrera decideixen fer-ne una segona. A diferència d’aquests dos casos la nova proposta planteja una innovació: vincular-la amb el cost real de la carrera universitària. Segons els números que circulen pels mitjans, els estudiants paguen una mitjana de poc més de 1.000 euros anuals en taxes, mentre es parla d’un cost que supera els 11.000 euros per curs.

Com en el cas de l’Enric Canela jo no em crec que una carrera estandard tingui un cost així. Sospito que aquest ha estat el resultat de dividir el pressupost total d’una universitat entre el seu nombre d’alumnes, una dada que oblida que la universitat, a més de dedicar-se a la docència, es dedica a la recerca. I això implica tant imputar un percentatge important del cost del professorat com del personal tècnic de suport i administratiu, costos de consumibles o amortitzacions d’actius. És a dir, que probablement  una part molt important d’aquests 11.000 euros corresponen a recerca, una activitat de la que es beneficia la societat en el seu conjunt i que en cap cas hauria de finançar un universitari.

Quin és aquest percentatge? Aquesta és la pregunta. Malauradament no consta que ni el govern ni les universitats hagin fet públic un exercici de comptabilitat de costos que permeti una separació raonable entre costos de docència i recerca. Cert que l’escull principal és la major o menor raonabilitat d’algunes imputacions, però hauria estat unmés que notable exercici de transparència.

Ara bé, implícitament moltes universitats públiques sí saben quan costa veritablement un alumne. Les matrícules dels centres adscrits són un bon punt de referència. Així, una carrera de ciències socials en un centre d’aquestes característiques pot costar entre 3.000 i 4.000 euros. En altres paraules, els estudiants estan finançant entre el 25 i el 33% del cost real de la carrera, cosa que sembla més raonable.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de economia general, educació, finances públiques, polítiques públiques i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.