Són dolents els ponts per a l’economia?

Es evidente que el sistema de fiestas en nuestro país necesita aún medidas de racionalización para su encaje más adecuado en la vida laboral y social, dentro del marco que fija el Estatuto de los Trabajadores, si bien tales medidas requieren un estudio más profundo en función de la aplicación de las modificaciones que por la presente norma se introducen.

Aquest paràgraf apareix al Reial Decret va declarar el 6 de desembre com a festiu. El text és de finals de 1985 i ben poca cosa ha canviat des de llavors. Ja l’any 1988, primer en què el calendari va situar el dia 6 en dimarts i el 8 en dijous, es va plantejar un debat sobre la necessitat d’adequar les festes. Debat que es tornà a repetir l’any 1994 i el 2005, que són els anys en què es va repetir aquella circumstància. Aquest any ens tornem a trobar amb l’anomenat “aqüeducte de desembre” i novament, com si fos el Guadiana, ha tornat a resorgir el debat.

Sense cap mena de dubte aquesta setmana és anòmala, i afecta negativament a alguns sectors de la nostra economia. Moltes indústries tenen maldecaps per organitzar els torns de treball, i taxistes i restaurants de menú la veuen com a una setmana perduda. D’altres, però, la veuen com a una oportunitat, especialment a les comarques pirinenques, però també a la Catalunya Central (la fira d’Espinelves ha estat filla d’aquesta anomalia del calendari).

Podríem posar-nos a fer sumes i restes per veure si efectivament aquesta successió de ponts és nociva per a l’economia. La meva opinió és que no cal dedicar-li ni un minut. Els problemes importants de competitivitat de la nostra economia són uns altres: la manca de formació de molts treballadors i directius, un mercat de treball excessivament rígid i que només protegeix una fracció de treballadors, excessiva burocràcia en nombrosos àmbits públics i privats, o la manca de competència real en molts mercats.  Aquests són els caldria treballar. Aquests són els temes on caldria concentrar-se, encara que en el cas que ens ocupa una simple decisió (per exemple, celebrar la festivitat de la Constitució el dia 7 en comptes del 6), estalviaria més d’un maldecap.

P.D.: D’aquest tema en vam parlar a 8aldia. Aquí teniu el vídeo.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de comerç, economia general, empreses, General, societat, turisme i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.