Jiajia Wang respira emprenedoria

El divendres passat vaig tenir l’oportunitat d’entrevistar a la Jiajia Wang, una emprenedora que ha estat guanyadora del premi “Emprèn UPF 2010”, acompanyada per un important impacte mediàtic en aquestes darreres setmanes.

Els grans mitjans de comunicació han cercat la mirada més dramàtica de la seva vida, personalment m’he apropat amb una mirada d’un emprenedor cap a una emprenedora, per compartir les seves inquetuds, pors i visió de futur, i que són compartides en molts casos.

La Jiajia és jove, té 22 anys, i quan parles una estona amb ella et transmet una potent barreja d’il·lusió pel seu projecte, emoció per aquesta nova etapa i una forta dosi de realitat pragmàtica. Considera que un negoci és com una família, amb més o menys jerarquia, on totes les persones tenen participació en els beneficis i responsabilitat sobre les seves tasques; el líder (pare o mare) ha de descobrir el millor talent de cada membre de la família, i potenciar-ho.

Cada nova generació de persones emprenedores aporta un gra de sorra. Cada cicle econòmic genera canvis radicals en la societat i també en els emprenedors. La crisi econòmica actual està provocant aquests canvis, i la Jiajia és un exemple de nova emprenedora xinesa-catalana, que fa una fusió de valors xinesos amb els catalans, i afegeix l’afecte i les emocions com a aglutinador d’un equip de treball (ella reconeix que la cultura xinesa no és molt emotiva ni afectiva). El diari EXPANSIÓN feia una referència a aquest nou model d’organització, amb estructures més petites, menys jeràrquiques, composades per professionals que treballen en xarxa, per projectes i en diferents països. Seran companyies més flexibles, diverses i dinàmiques, que estaran liderades per executius compromesos en el planol emocional dels seus treballadors.

No és fàcil mantenir la moral i continuar perseverant en els moments baixos. Nascuda en l’any 1988, on la tradició xinesa el nº 8 és el de la sort, la Jiajia és optimista i té fe en el seu projecte, “les coses no canvien soles, tot depèn del punt de vista amb el que mires. Ho he organitzat tot amb persones properes a mí, de confiança, no vull créixer molt ràpidament i haver de gestionar moltes persones, estic en fase d’aprenentatge i no vull cometre errors greus.”.  La Jiajia confesa que “No passa res si ens equivoquem com emprenedors, som joves, tenim tota una vida per endavant. Com a molt hauré perdut un any de salari, i hauré guanyat molta experiència, molta més que la que un Master universitari em pot donar“, explica, des de la perspectiva d’entendre el risc com a part del joc.

En els propers mesos la Jiajia visitarà Girona per mostrar els seus primers llibres, i compartir les seves experiències d’emprenedoria amb altres emprenedors gironins.

Més informació sobre JiaJia i el seu projecte:
  • http://es.linkedin.com/pub/jiajia-wang/27/b95/521
  • http://cac.drac.com/?p=579
  • http://www.rtve.es/mediateca/audios/20101201/projecte-editorial-jiajia/947233.shtml
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Emprenedoria, Entrevistes i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.