L’última gran revolució editorial

La llibreria Blackwell de Charing Cross, a Londres, acaba d’estrenar una màquina per imprimir, anomenada Expresso Book Machine (EBM), que ja l’han definit en el dispositiu “més revolucionari en la indústria editorial en els últims 500 anys”. És capaç d’imprimir i enquadernar un llibre en cinc minuts, el temps que un client pot aprofitar per visitar la llibreria o consultar llibres o prendre’s un cafè. El nou invent imprimeix 105 pàgines per minut i, fins i tot, enquaderna en color (imatges). Com si es tractés d’una gran fotocopiadora, té l’avantatge de posar al servei dels clients 400.000 títols disponibles i ja està preparada per presentar-ne més d’un milió. I el preu final del llibre és el mateix que si l’haguessin comprat a la llibreria o haver-lo encarregat.

Segons el propietari de Blackwell, l’EBM donarà una oportunitat a les llibreries que no tenen grans estocs i que no poden competir amb les més grans. Però caldrà que passi encara un temps perquè aquest revolucionari invent s’arribi a consolidar comercialment i se’n puguin valorar els avantatges.  Es perdrà l’encant de les llibreries? I el dels llibreters i llibreteres? I l’encant del tacte?  Potser l’EBM té el seu lloc natural en estacions de trens i aeroports però de moment, en una ciutat tan cosmopolita com Londres, en pocs dies ja ha causat sensació. En temps de crisi econòmica, en l’època de la nova societat digital, en la fase de naixement del llibre electrònic, tan sols un aparell d’aquest gran invent ja s’ha convertit en revolucionari. A nous temps, nous invents.

Música / Rotterdam # The Beautiful Song

PD: Arriba una nova edició d’El menú de l’escriptor. Blocs i literatura. Demà hi serem.