La política real i l’espectacle de la política

Zapatero va presentar ahir la nova llei d’economia sostenbile -s’aprovarà divendres- en un míting basat en l’espectacle mediàtic i que tenia com a objectiu acabar amb el format més actual: la combinació de discursos, aplaudiments i banderetes. Música de jazz, catifa vermella, tres presentadors, més informalitat, menys escenificació de poder… un nou canvi en el guió que, fins i tot, es va poder comprovar que va descol·locar el mateix president espanyol quan va acabar de desfilar tanta estona per la catifa vermella al costat de la seva dona. El preu: un somriure que es veia molt forçat. És el risc que té voler fer un canvi de concepte que, tot i que és necessari, la crisi actual potser no convida a l’atreviment d’aquests guions.

El PSOE és lògic que apofiti aquest tipus d’actes populars per demostrar unitat en temps de crisi, convidar a l’optimisme als ciutadans i al mateix temps demostrar un to més atrevit que el seu màxim rival, un PP que no es mou de l’encarcarat conservadurisme de fa anys. I menys encara amb un líder amb el perfil de Rajoy. Però aquest nou format del PSOE a mida de Zapatero per reforçar el seu lideratge també evidencia que ja és un mal símptoma que a mitja legislatura el govern hagi de presentar una llei d’aquesta rellevància en un míting d’aquestes característiques. Aquesta crisi, que no es frena a l’Estat espanyol mentre que sí a la resta de països capdavanters del món, no permet concessions.

Música / The Nearness Of You # Nicole Henry