[youtube]2b5UvKHHuZA[/youtube]
És una troballa. El programa d’aquest Nadal i l’hem descobert al 33. És una barreja de guia de viatges, documental antropològic i programa de cuina, tal i com el defineixen a la pàgina web de TV3. Navegant pels sabors és la traducció catalana del programa Surfing the menu que protagonitzen dos dels xefs més joves, guapos i famosos del Regne Unit: Curtis Stone i Ben O\’Donoghue que podrien passar per dos turistes de vacances a Lloret de Mar o dos surfistes a les platges australianes. De fet, Curtis i Ben són originaris d’Austràlia però han fet fortuna en els fogons dels més prestigiosos hotels. Navegant pels sabors és una road movie gastronòmica, com aquella sèrie que va presentar Gwyneth Paltrow viatjant pels sabors i olors de la cuina espanyola. Curtis i Ben decideixen tornar a Austràlia a visitar la família però també s’emporten les càmeres per descobrir un paisatge humà i culinari. Així els hem vist cuinar una cuixa de xai, embolicada en romaní, en el forn d’uns monjos o veure com feien propaganda dels xais australians d’una granja ecològica i sostenible. Els vam descobrir per casualitat, quan elaboraven un pastís i Curtis no va escatimar en el Baileys que hi abocava. Tenen el seu encant aquests cuiners australians. A Curtis, a més, l’hem redescobert al Youtube protagonitzant un programa on assalta a les mestresses de casa en els súpers i, a més de fer-los hi la compra, els cuina a casa.
[youtube]aUaqRaf0LZg[/youtube]
Fa uns anys, la cuina era la reina de la tele. Totes les cadenes tenien els seus xefs mediàtics. Amb els anys només ha sobreviscut el primer de tots, Arguiñano. La idea de Navegant pels sabors és fàcilment exportable. Ara TVE estrenarà un espai on Imanol Arias i Juan Echanove tasten els plaers de la gastronomia ibèrica. Però per què no provar amb una versió més nostrada? Per què no recuperar a Isma Prados -la versió catalana del xef australià eixerit- i amb alguna nova figura emergent de la cuina fer carretera i visitar des de les fondes dels pobles a les diferents denominacions d’origen dels Països Catalans? Fer parada a Santa Pau i fer un plat de mongetes. Anar a Valls i coure calçots. TV3 té un clàssic que és Cuines i d’altres espais que combinen la salut i la cultura gastronòmica com ara La salut al cistell o Al vostre gust però no ha fet mai una road movie de la botifarra i el pa amb tomata.