Els espies sempre seran a Berlín

[youtube]m4WIfrO0aig[/youtube]

 

En la cinquena temporada de la sèrie Homeland hi ha un homenatge explícit, amb el canvi d’escenari, al gènere i a l’imaginari dels espies, un món que en el mapa de la guerra freda tenia posada a Berlín una xinxeta de color vermell. Però Berlín és per a una exespia, una exagent de la CIA, Carrie Mathison (Claire Danes), un miratge, ja que la guerra actual, la real, la dels enemics, que és l’ISIS, es juga en un altre tauler d’escacs, a Síria. Però Homeland recupera, en aquests nous episodis, el vertigen de les primeres temporades i en certa manera l’essència que la va prestigiar fa ja quatre anys. I el mirall amb la realitat, amb un present que a la ficció es fa molt més que versemblant, gairebé realista, fa que el joc d’espies, en aquests moments, sigui molt atractiu.
Perquè el context històric dóna el valor i singularitza la sèrie. En diuen “història del temps present”, però també és la memòria nostàlgica i dóna un plus perquè la majoria dels espectadors en té vivències, experiències que van més enllà d’un record vist a la tele. I els anys vuitanta, vistos ara com un passat modern, i la guerra freda, quan el món es dividia en dos, ho tenen en sèries d’espies com Deutschland 83 i The Americans.
Deutschland 83 és una producció alemanya, molt dinàmica amb la barreja d’acció, tocs d’humor i picades d’ullet a l’estil Good By Lenin! Explica la història de Martin, un jove de l’Alemanya de l’Est que és enviat a la part occidental com a espia infiltrat al servei de l’Stasi. Amb una banda sonora més que remarcable –des de 99 Luftballons de Nena, Blue Monday dels New Order o In the Air Tonight de Phil Collins–, la sèrie és dels autors d’altres grans èxits de la tele europea, i concretament de com Alemanya ha revisat la seva història, com Hijos del Tercer Reich. Podem pensar també que és la resposta, la rèplica, a una altra sèrie, també d’espies, que rememora el mateix període i en què Reagan és l’enemic per al matrimoni d’espies soviètics de The Americans instal·lats feliçment en l’estil de vida dels Estats Units.