L’episodi del dia d’Acció de Gràcies

La comèdia Master of None (Netflix) va guanyar fa un mes l’Emmy al millor guió de comèdia per a l’episodi Thanksgiving que, a través de les celebracions familiars del Dia d’Acció de Gràcies, segueix l’evolució, des dels anys noranta fins l’actualitat, del personatge de Denise (Lena Whaithe); com fa públic la seva homosexualitat i l’acceptació per part de la mare, interpretada per Angela Basset. Al recollir el premi, Lena Whaithe va agrair a la seva mare la inspiració i al creador de la sèrie, Aziz Ansari l’impuls per escriure’l. L’episodi d’Acció de Gràcies és un dels fets diferencials de la narrativa audiovisual nord-americana, una celebració pròpia que ha generat alguns dels millors episodis de la història de la tele; més rellevants, reflexius i agredolços, diferents dels que s’enquadren en una altra tradició de la ficció anglosaxona: l’episodi de Nadal. De Friends a Doctor en Alaska passant per Expediente X per mencionar-ne alguns que han excel·lit en rareres episòdiques que aporten valor afegit a la sèrie completa. I en aquest aspecte, Master of None es confirma com una sèrie a tenir en compte. Els episodis en blanc i negre que estrenen la segona temporada, situats a Mòdena, en un clar homenatge a les referències del cinema clàssic italià com ara El lladre de bicicletes, de Vittorio de Sica, en són un
exemple. O l’homenatge a Woody Allen, però sobretot a la ciutat i a la seva gent, en l’episodi New York, I love you: Magnífic per com explica el que explica