El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

El govern federal canadenc volia celebrar els 250 anys de la Batalla de les Planes d’Abraham, o Batalla de Quebec, que va significar la pèrdua de la colònia francesa a mans britàniques, amb una recreació de l’enfrontament, amb actors vestits d’època, canons i tota la pesca. La reacció dels quebequesos va ser tan intensa que finalment la celebració es va suspendre indefinidament. Els quebequesos lluiten des de fa dos segles i mig per mantenir la seva identitat francòfona, i una recreació de la batalla que va segellar la seva sort no es podia acceptar alegrement.

Canadà és un exemple de respecte de la identitat diferenciada de la minoria francòfona, a anys llum d’Espanya, França i fins i tot del Regne Unit. Tanmateix, la dignitat dels quebequesos no deixa passar ni una, i tot i l’àmplia llibertat cultural de que gaudeixen, saben reaccionar intensament davant de qualsevol signe de manca de respecte de la seva identitat.

Quina enveja, oi?

Mes dades, en aquest article del Globe and Mail, de Toronto.