El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Ningú no pot dubtar que la proposta del Conseller de Cultura és molt positiva i apunta a normalitzar un dels sectors on la presència del català és menystinguda d’una manera flagrant.

És una tasca titànica, i n’estem convençuts, de la capacitat del Conseller per a lliurar la batalla, de manera que tindrem distret el personal durant uns quants mesos, amb reunions, taules de treball, comissions, estudis, visites a Hollywood, etcètera.

Tanmateix, hem d’advertir al Conseller que la feina que s’ha auto-encomanat és molt i molt feixuga: haurà de negociar con las grans companyies productores de Hollywood, amb les monopòliques distribuïdores, amb els amos dels cinemes, amb els pals a la roda que posaran des de Madrid, entre d’altres.

Veient que els resultats podrien no ser els esperats, em prenc la llibertat de suggerir-li una altra acció que també tindria un efecte molt positiu en el mercat audiovisual de Catalunya, i en aquest cas no depèn de cap negociació amb cap multinacional. Tan sols depèn de la voluntat política del Govern. Ni tan sols li caldrà desplaçar-se més enllà de la Plaça Francesc Macià de Barcelona.

Es tracta de l’única cadena de televisió privada de Catalunya amb permisos (i compromisos) per cobrir tot el territori nacional: 8tv. No sembla més sensat començar per endreçar casa nostra, abans d’anar a Hollywood? Els unics canals privats nacionals atorgats per la Generalitat emeten la majoria de la programació en castellà, tot passant-se pel forro l’esperit de la concesió, a còpia de forçar o interpretar estrictament els plecs de condicions.

A l’hora d’escriure aquesta entrada del bloc he googlejat una mica el tema i em va fer molta gràcia trobar la nota de premsa de la Generalitat pujoliana que anunciava la concesió dels 4 canals de TDT amb cobertura nacional a EDC, del Grup Godó: “Quant a l’ús de la llengua catalana, Emissions Digitals de Catalunya, SA, es compromet a emetre en llengua catalana un 100% de la seva producció pròpia”. Sembla just. Ara bé, sabeu quina és la producció pròpia de 8tv, gairebé 6 anys desprès de la seva adjudicació? Aneu a la web de 8tv i féu clic a programació. Veureu la llista de programes propis, que es composa d’… 1 programa, l’Arucitys, que s’emet en un perfecte catanyol. Ah, si, i algo semblant a un informatiu i l’espai del temps.

Ara bé, pel que fa a les pel·lícules, tot i que la CCMA va oferir sense càrrec el seu catàleg de pel·lícules doblades al català, si féu clic aquí, veureu un llistat dels films programats, TOTS en castellà. Pel que fa a les sèries, tot i alguna aposta arriscada i d’avantguarda com ara Columbo i S’ha escrit un crim, la resta són culebrons sudamericans o sèries doblades a l’espanyol.

Senyor Conseller, si no s’ho pren malament, em permeto recordar-vos els motius que, segons l’esmentada nota de premsa de la Generalitat de l’any 2003, van moure a triar l’oferta de Can Godó per sobre d’altres com ara les del Grup Flaix o Òmnium Cultural:

“S’ha valorat el temps d’espais informatius i d’actualitat relacionats amb Catalunya, el compromís d’estimular, amb programes adients, la participació ciutadana en la vida política i la formació d’una opinió equilibrada dels ciutadans”. No rigui, senyor Conseller, que més endavant s’esmenta el compromís de  “contribuir a la dinamització del sector de la producció audiovisual a Catalunya i generar un nombre significatiu de llocs de treball”.

No m’ho agraeixi, no. Ja sé que ara s’està colpejant el front amb el palmell de la mà, tot dient: “És clar! Si només depèn del govern català que hi hagi 4 canals més de tv en català, i així equilibrar una oferta totalment escorada cap al castellà!”. De res, home, de res.