El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

La Xina és la tercera economia mundial. La seva exposició a la crisi financera mundial és relativa, gràcies a unes immenses reserves monetàries i a la creixent demanda interna que ha anat construïnt durant els darrers anys, la qual cosa ha reduit la seva dependència de les exportacions. Enmig de la tremenda crisi mundial, el país asiàtic creixerà enguany un impressionant 7 per cent.

Quan els EUA estan lluitant per salvar les joies de la corona, com ara la General Motors o els grans bancs, la Xina aprofita l’avinentesa per moure fitxa. Ahir va prestar a l’Argentina 10.000 milions de dòlars, mitjançant un acord anomenat currency swap (intercanvi de monedes). És quelcom semblant a una pòlissa de crèdit gegantina en iuans, respaldada per l’equivalent en pesos. El detall significatiu és que amb aquest acord (un veritable salvavides per a l’Argentina, que no pot accedir al crèdit internacional des del default del 2002), tots dos països prescindeixen del dòlar com a moneda de referència de les seves relacions comercials.

La Xina ja havia signat acords similars amb països asiàtics com ara Indonesia, Corea del Sud, Hong Kong i Malàisia. Ara ho fa per primera vegada amb un país d’Amèrica. Sigilosament, la Xina d’ha ficat al pati del darrere dels EUA i ha esdevingut el segon soci comercial de l’Argentina. I per a més inri, a partir d’ara el comerç entre els dos països, i els altres estats de l’Àsia esmentats, es faran sense que el dòlar no hi pinti res.

Tot plegat vol dir que el sistema de Bretton Woods que va establir el dòlar com a moneda de referència per al comerç internacional té els dies comptats. La Xina ha passat a l’acció, i els EUA no poden fer gaire res per evitar-ho, per moltes raons, entre les quals cal destacar el fet que la Xina és qui ha sustentat durant els darrers anys el gegantí dèficit nordamericà. La Xina té més de 700.000 milions de dòlars en bons del Tresor americà, la qual cosa la converteix en el principal acreedor dels EUA.

Val la pena fer una ullada a la notícia explicada per aquesta web oficial xinesa. De fet és molt recomanable visitar de tant en tant Pueblo en línea (quin gran nom!) per entendre com es veu el món a través del prisma xinès. Més val que ens hi anem acostumant…