El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Fa pocs dies, un epidemiòleg de prestigi internacional em reconeixia off the record que el paper del laboratoris farmacèutics en tot aquest assumpte de la Grip A és més fosc del que hom suposa.

La majoria de les morts pel virus de la grip nova responen a un mateix patr√≥: la grip agrava una situaci√≥ de salut complicada i acaba amb la mort del pacient.¬†L’esmentat especialista m’explicava que algun mitj√† hauria de difondre les morts que cada any es produeixen perqu√® el virus de la grip comuna agrava malalties preexistents.

La crisi econ√≤mica mundial ha perjudicat a tots els sectors econ√≤mic, per√≤ alguns tenen m√©s capacitat de reacci√≥ que d’altres.¬†La ind√ļstria farmac√®utica i la ind√ļstria armament√≠stica s√≥n les m√©s poderoses del planeta. La facturaci√≥ de les multinacionals del sector superen el PIB de molts pa√Įsos desenvolupats, i la seva capacitat de lobby pot exercir m√©s influ√®ncia que la diplom√†cia m√©s avesada.

Nom√©s s’han de fer quatre n√ļmeros per a entendre que hi ha al darrere de tot plegat. Mireu les dosis de vacunes encarregades per alguns governs a les grans company√≠es farmac√®utiques com ara GlaxoSmithKline o Baxter International. S√≥n nom√©s alguns exemples que he trobat remenant una mica per la xarxa.

EUA: 320 milions de dosis
Xina: 130 milions de dosis
Alemanya: 130 milions de dosis
Japon: 106 milions de dosis
França: 94 milions de dosis
Regne Unit: 90 milions de dosis
Itàlia: 48 milions de dosis
Espanya: 36 milions de dosis
Grècia: 24 milions de dosis
Austràlia: 21 milions de dosis
Mèxic: 20 milions de dosis
Finlàndia: 5 milions de dosis

Per tal que no els acusin d’insolidaris, les farmac√®utiques han reservat¬†150¬†milions de dosis per als pa√Įsos pobres, que -il¬∑lusos- han demanat que s’alliberin les patents per a poder baixar-ne el cost.

El total de dosis puja a 1.174¬†milions de dosis ja encarregades. A un cost de 7,15 euros per dosis, estem parlant d’unes comandes per valor de…¬†8.402.670.200 ‚ā¨.

No està malament per a fer front a la crisi, oi?