El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Els que fem Catalonia Today ho sabíem, perquè el feedback dels nostres lectors estrangers ens ho diu sovint. Aquest divendres 18 de setembre, però, hem pogut comprovar-ho en directe, en persona. Molts i molts residents estrangers de la Costa Brava (els típics guiris) s’interessen per Catalunya, pel seu passat, el seu present i el seu futur. L’experiència ha estat magnífica!

Discussing Catalonia és el títol d’una taula rodona que va tenir lloc al Cercle Sport Figuerenc, organitzada per Catalonia Today. L’escriptor Matthew Tree, l’editor Ryan Chandler i el periodista Gary Gibson van entrar en profunditat en un tema que avui és més vigent que mai: la relació Catalunya-Espanya i el futur del nostre país. Matthew va defensar amb contundència el fet diferencial català i la necessitat d’esdevenir un estat d’Europa per garantir la supervivència de la seva cultura. Ryan va argumentar amb solidesa la poca viabilitat pràctica de les tesis independentistes quan hi ha problemes socials més urgents com l’atur i la crisi. Gary va moderar el debat amb qualitat i elegància.

Haig de dir que sentir tres britànics discutint amb vehemència -en anglès, és clar- sobre Catalunya, el país que els ha acollit, ha estat una experiència magnífica, que em va omplir de satisfacció.

Tanmateix, hi ha hagut un altre element que encara m’ha omplert més. L’auditori Monturiol del Cercle Sport ple de residents estrangers (i alguns catalans, com el regidor de Cultura figuerenc Ciro Llueca, o el diputat Francesc Canet) que van voler seguir el debat i van intervenir amb ganes durant el torn de preguntes. Tot plegat es va estendre per més d’una hora i mitja.

Haig de confessar que en teníem molta por. El tema, el lloc, l’hora, tot plegat era una incògnita. Vindria algú o es faria realitat el tòpic que descriu els guiris com persones completament refractaris a Catalunya, la seva llengua i la seva cultura? La resposta ha estat contundent. Són molts els residents estrangers de la Costa Brava que volen adaptar-se a Catalunya, que se l’estimen i que s’hi interessen. I en sabem molt més del que ens pensem. Encara diria més, ens tenen perfectament clissats.

L’èxit d’aquest primer Discussing Catalonia, organitzat per Catalonia Today amb el suport de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Figueres i de la Diputació de Girona, ens encoratja a seguir endavant amb la missió primordial de la revista: news in English from a Catalan point of view.

Preparant la jugada...

Preparant la jugada...

Ryan, Gary i Matthew

Ryan, Gary i Matthew

Preguntes

Preguntes