El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Els que fem Catalonia Today ho sab√≠em, perqu√® el feedback dels nostres lectors estrangers ens ho diu sovint. Aquest divendres 18 de setembre, per√≤, hem pogut comprovar-ho en directe, en persona. Molts i molts residents estrangers de la Costa Brava (els t√≠pics guiris) s’interessen per Catalunya, pel seu passat, el seu present i el seu futur. L’experi√®ncia ha estat magn√≠fica!

Discussing Catalonia √©s el t√≠tol d’una taula rodona que va tenir lloc al Cercle Sport Figuerenc, organitzada per Catalonia Today. L’escriptor Matthew Tree, l’editor Ryan Chandler i el periodista Gary Gibson van entrar en profunditat en un tema que avui √©s m√©s vigent que mai: la relaci√≥ Catalunya-Espanya i el futur del nostre pa√≠s. Matthew va defensar amb contund√®ncia el fet diferencial catal√† i la necessitat d’esdevenir un estat d’Europa per garantir la superviv√®ncia de la seva cultura. Ryan va argumentar amb solidesa la poca viabilitat pr√†ctica de les tesis independentistes quan hi ha problemes socials m√©s urgents com l’atur i la crisi. Gary va moderar el debat amb qualitat i eleg√†ncia.

Haig de dir que sentir tres britànics discutint amb vehemència -en anglès, és clar- sobre Catalunya, el país que els ha acollit, ha estat una experiència magnífica, que em va omplir de satisfacció.

Tanmateix, hi ha hagut un altre element que encara m’ha omplert m√©s. L’auditori Monturiol del Cercle Sport ple de residents estrangers (i alguns catalans, com el regidor de Cultura figuerenc Ciro Llueca, o el diputat Francesc Canet) que van voler seguir el debat i van intervenir amb ganes durant el torn de preguntes. Tot plegat es va estendre per m√©s d’una hora i mitja.

Haig de confessar que en ten√≠em molta por. El tema, el lloc, l’hora, tot plegat era una inc√≤gnita. Vindria alg√ļ o es faria realitat el t√≤pic que descriu els guiris com persones completament refractaris a Catalunya, la seva llengua i la seva cultura? La resposta ha estat contundent. S√≥n molts els residents estrangers de la Costa Brava que volen adaptar-se a Catalunya, que se l’estimen i que s’hi interessen. I en sabem molt m√©s del que ens pensem. Encara diria m√©s, ens tenen perfectament clissats.

L’√®xit d’aquest primer Discussing Catalonia, organitzat per Catalonia Today amb el suport de l’√Ärea de Cultura de l’Ajuntament de Figueres i de la Diputaci√≥ de Girona, ens encoratja a seguir endavant amb la missi√≥ primordial de la revista: news in English from a Catalan point of view.

Preparant la jugada...

Preparant la jugada...

Ryan, Gary i Matthew

Ryan, Gary i Matthew

Preguntes

Preguntes