El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Ahir em van explicar el cas d’un celler catal√† productor de cava, que el 2006 va passar-ho molt malament amb el boicot espanyol que es va produir durant la tramitaci√≥ de l’Estatut. No √©s pas una de les grans empreses del sector, per√≤ tampoc no √©s de les petites. √Čs un celler mitj√† amb un volum de facturaci√≥ important. All√† pel 2006, repartia les seves vendes gaireb√© a parts iguals entre els mercat catal√† i el mercat espanyol. El boicot va ser un daltabaix important, que va posar en perill la superviv√®ncia de l’empresa. Les opcions eren morir, o buscar-se la vida a l’exterior. Amb esfor√ß, en pocs mesos va obrir mercat a Asia, a Europa i a Am√®rica. Avui col¬∑loca el 70 per cent de la producci√≥ en aquests mercats i amb el 30 restant amb prou feines cobreix la demanda interna catalana. Ara resulta que els clients espanyols que van apuntar-se al boicot volen recuperar les comandes, per√≤ el celler ha de rebutjar-los, perqu√® t√© tota la producci√≥ col¬∑locada, i amb possibilitat de creixement.

Ahir tamb√© vaig visitar una empresa catalana del ram de l’alimentaci√≥. Unes instal¬∑lacions mod√®liques de nivell europeu. El seu director comercial m’ho va explicar ben clar: “en nostre mercat comen√ßa al nord dels pirineus. A ponent no en tenim res a fer, √©s un mercat vell, caduc, que no ens vol. Al nord, tenim tot per fer, i podem oferir la qualitat necess√†ria per satisfer la demanda m√©s exigent”.

S√≥n dos exemples d’un nou estadi en el proc√©s d’emancipaci√≥ nacional que est√† transitant el nostre pa√≠s. S’est√† acabant la por. La por als boicots, la por a perdre vendes, la por a competir. El vell paradigma del mercat captiu espanyol que servia per col¬∑locar la producci√≥ de les col√≤nies industrials dels segles XIX i XX es desf√† com un gelat al sol. A Catalunya gaireb√© no tenim grans corporacions. El que hi ha s√≥n corporacions espanyoles que s√≥n propietat de catalans -un mat√≠s important-. El que s√≠ que tenim a Catalunya √©s un s√≤lid entramat de petites i mitjanes ind√ļstries,¬†a mans d’una nova generaci√≥ d’empresaris i emprenendors¬†amb les eines esmolades,¬†que -m√©s enll√† de consideracions identit√†ries- veuen cada cop m√©s clar que conv√© segar cadenes.