El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

La revista Presència publica en el seu darrer número un extens dossier sobre l’e-book, el llibre electrònic què està guanyant terreny molt i molt ràpid. Estic convençut que és un camí irreversible, que també afectarà els diaris.

Hem escoltat moltes vegades que el futur dels diaris és a Internet, però això no és pas veritat. Internet és un altre mitjà, com la ràdio o la televisió. Hi ha empreses editores de diaris que també fan ràdio, tele o internet, però cada mitjà és diferent. Creure que un d’ells es carregarà o reemplaçarà els altres és un error. En tot cas, el que sempre ha succeït al llarg de la història és que l’aparició d’un nou mitjà el que fa és obligar la resta a reinventar-se.

A més a més, no és fàcil reemplaçar un suport que ha format part de les nostres vides durant tant de temps, perquè tothom els vinculem amb un marc de referència que ens és familiar. Penseu en les càmeres fotogràfiques digitals. Heu vist que totes fan un soroll d’obturador al fer la foto? És un so digital absolutament innecessari, però que ens ajuda a acceptar el nou aparell com a reemplaçant d’una tecnologia que forma part del nostre entorn.

El mateix passa amb el llibre electrònic. Ningú no pot negar-ne els avantatges, però encara és lluny de trobar el format definitiu. Els e-books que hi ha ara al mercat són com un Citroën 2cv. Un gran vehicle que ens permet anar d’un lloc a l’altre, però el problema és que nosaltres ens hem acostumat als Audi, als BMW, o com a mínim als Seat. Encara ha d’evolucionar molt fins arribar a les prestacions que faran del e-book el reemplaçant definitiu del llibre en paper.

Quelcom semblant passarà amb els diaris. La tecnologia que permetrà superar el paper com a suport ja està disponible. Només és una qüestió de temps i de costos. Abans de 5 anys tindrem disponible una làmina plàstica i flexible, amb connectivitat total 24/7, que tindrà les prestacions que es poden veure al vídeo dels Office Labs de Microsoft. Volem un suport que sigui semblant al diari de paper, que encaixi en el nostre marc de referència. És el que surt al vídeo, que arribarà i fara renèixer els diaris, que viuran una segona joventut.


Les empreses editores s’estalviaran les despeses d’impressió i distribució, que avui representen una part important del cost d’un exemplar. Aquest marge d’estalvi se’l repartiran entre les editores i els lectors: el diari serà més barat, però el marge per a les editores serà major. No és només un tema econòmic, és una evolució que permetrà a les empreses editores concentrar-se en el que millor saben fer: produir continguts informatius, i oblidar-se de la logística d’imprimir i distribuir els exemplar, que es descarregaran automàticament als e-newspapers.

Ens esperen uns anys molt durs per als diaris, però qui aconsegueixi sobreviure viurà un renaixement de la mà de l’e-newspaper. Els diaris estaran més vius que mai!