El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

La revista Pres√®ncia publica en el seu darrer n√ļmero un extens dossier sobre l’e-book, el llibre electr√≤nic qu√® est√† guanyant terreny molt i molt r√†pid. Estic conven√ßut que √©s un cam√≠ irreversible, que tamb√© afectar√† els diaris.

Hem escoltat moltes vegades que el futur dels diaris √©s a Internet, per√≤ aix√≤ no √©s pas veritat. Internet √©s un altre mitj√†, com la r√†dio o la televisi√≥. Hi ha empreses editores de diaris que tamb√© fan r√†dio, tele o internet, per√≤ cada mitj√† √©s diferent. Creure que un d’ells es carregar√† o reempla√ßar√† els altres √©s un error. En tot cas, el que sempre ha succe√Įt al llarg de la hist√≤ria √©s que l’aparici√≥ d’un nou mitj√† el que fa √©s obligar la resta a reinventar-se.

A m√©s a m√©s, no √©s f√†cil reempla√ßar un suport que ha format part de les nostres vides durant tant de temps, perqu√® tothom els vinculem amb un marc de refer√®ncia que ens √©s familiar. Penseu en les c√†meres fotogr√†fiques digitals. Heu vist que totes fan un soroll d’obturador al fer la foto? √Čs un so digital absolutament innecessari, per√≤ que ens ajuda a acceptar el nou aparell com a reempla√ßant d’una tecnologia que forma part del nostre entorn.

El mateix passa amb el llibre electr√≤nic. Ning√ļ no pot negar-ne els avantatges, per√≤ encara √©s lluny de trobar el format definitiu. Els e-books que hi ha ara al mercat s√≥n com un Citro√ęn 2cv. Un gran vehicle que ens permet anar d’un lloc a l’altre, per√≤ el problema √©s que nosaltres ens hem acostumat als Audi, als BMW, o com a m√≠nim als Seat. Encara ha d’evolucionar molt fins arribar a les prestacions que faran del e-book el reempla√ßant definitiu del llibre en paper.

Quelcom semblant passar√† amb els diaris. La tecnologia que permetr√† superar el paper com a suport ja est√† disponible. Nom√©s √©s una q√ľesti√≥ de temps i de costos. Abans de 5 anys tindrem disponible una l√†mina pl√†stica i flexible, amb connectivitat total 24/7, que tindr√† les prestacions que es poden veure al v√≠deo dels Office Labs de Microsoft. Volem un suport que sigui semblant al diari de paper, que encaixi en el nostre marc de refer√®ncia. √Čs el que surt al v√≠deo, que arribar√† i fara ren√®ixer els diaris, que viuran una segona joventut.


Les empreses editores s’estalviaran les despeses d’impressi√≥ i distribuci√≥, que avui representen una part important del cost d’un exemplar.¬†Aquest marge d’estalvi se’l repartiran entre les editores i els lectors: el diari ser√† m√©s barat, per√≤ el marge per a les editores ser√† major. No √©s nom√©s un tema econ√≤mic, √©s una evoluci√≥ que permetr√† a les empreses editores concentrar-se en el que millor saben fer: produir continguts informatius, i oblidar-se de la log√≠stica d’imprimir i distribuir els exemplar, que es descarregaran autom√†ticament als e-newspapers.

Ens esperen uns anys molt durs per als diaris, per√≤ qui aconsegueixi sobreviure viur√† un renaixement de la m√† de l’e-newspaper. Els diaris estaran m√©s vius que mai!