El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

En plena era d’Internet, de connectivitat total, crida molt l’atenció l’endarreriment que hi ha a Catalunya pel que fa a accessos wi-fi gratuïts en espais públics, hotels, restaurants, bars, etcètera. Arreu del món, és molt fàcil trobar punts d’accés gratuïts a Internet als centres de la ciutats i fins i tot a la perifèria, a bars i locals públics. A casa nostra, en canvi, no només hi ha escassedat de hotspots, sinó que l’organisme regulador de les telecomunicacions espanyol impedeix als ajuntaments d’instal·lar-ne, amb l’argument de protegir el mercat de les grans companyies privades.

Tot plegat haurà de canviar per la pressió de l’entorn. No cal anar a París o a Londres. A Perpinyà mateix ja podem trobar desenes de punts d’accés a Internet gratuïts. Fins i i tot hi ha empreses que han sabut trobar una font d’ingressos sense haver de cobrar als usuaris. Fa pocs díes, per exemple, l’Irish Times informava que la companyia irlandesa Anacapa ha arribat a un acord per instal·lar hotspots als més de 2.000 locals de Burger King d’arreu d’Europa, que se sumaran als més de 4.000 punt ja instal·lats en bars, hotels i fins i tot perruqueries. Els usuaris es connecten de forma gratuïta, i a canvi han de veure un anunci publicitari abans d’iniciar la connexió. Els ingressos es reparteixen entre Anacapa (Ep!, on hi ha talent català involucrat) i els amos dels locals que instal·len el punt d’accés. Tan senzill com això.

Aquí encara mantenim el model dels aeroports, on hem de pagar per paquets de minuts d’accés a Internet. El món està canviant vers un escenari de connectivitat total, 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. Models com el de l’empresa Anacapa esdevindran moneda corrent a pertot. També a casa nostra.