El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Internacionalment, Catalunya sempre ho ha tingut difícil per fer conegut el seu cas i per obtenir suports i simpaties per al seu reconeixement nacional. En pocs dies, una sèrie d’esdeveniments ens han servit en safata una plataforma magnífica per fer entendre al món perquè no hi tenim res a fer en aquest estat unitari que és Espanya, i perquè l’únic futur possible és la independència.

L’espectacle deplorable del processament del jutge Garzón està obrint els ulls de la resta de països del món sobre la democràcia de baixa intensitat que impera a Espanya. Precisament, Garzón era vist com poc menys que un pallasso en l’ambient jurídic internacional, pel fet de perseguir dictadors arreu del món, mentre els responsables de la repressió i els crims feixistes espanyols morien tranquil·lament al llit. Ara que Garzón havia decidit posar-s’hi, el món contempla estupefacte com el sistema judicial espanyol processa Garzón per intentar obrir fosses comunes.

Pocs dies més tard, el món torna a al·lucinar quan la justícia espanyola admet sense posar-se vermella que havia tancat durant set anys un diari i processat els seus directius per no res. En cap país del món desenvolupat es pot tancar un diari tan alegrement.

Avui, per arrodonir el panorama, l’Audiència Nacional ha detingut quatre advocat, el delicte dels quals consisteix en defensar jurídicament ciutadans acusats de pertànyer a ETA. Puc imaginar-me els periodistes de les redaccions britàniques, alemanyes o americanes, intentant entendre un país que envia a la presó els advocats defensors. Fins i tot els jerarques més despietats del Nazisme van tenir dret a un advocat defensor a Nuremberg. A Espanya, els delictes dels acusats es traslladen als seus advocats.

Els catalans hem de fer servir aquests fets per explicar al món que no volem formar part d’aquest Estat. I quan el Tribunal Constitucional declari que la voluntat del poble català expressada en referèndum no té cap valor, haurem de sortir a explicar a tot els països que hi ha una incompatibilitat manifesta. Sense cap dubte, les simpaties i les complicitats es multiplicaran arreu.