El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

No acabo d’entendre tant d’enrenou per la no-sent√®ncia del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Fet i fet, l’Estatut ja va ser assassinat pel pacte Mas-ZP a la Moncloa i pel ribot d’en Guerra al Congr√©s dels Diputats. El que va quedar √©s tan esquifit que no val la pena perdre ni cinc minuts.

Catalunya ha de prescindir de tot plegat. Ha de fer la seva vida ignorant del tot aquesta i qualsevol resolució que vagi en contra dels seus interessos. De fet, no és la primera vegada que el país es troba en una situació similar.

Quan el 1914 es va crear la Mancomunitat de Catalunya, Madrid va fer cas om√≠s de les demandes catalanes d’autogovern i va concedir poc m√©s que la suma de les quatre diputacions provincials catalanes amb facultats purament administratives. Tot i amb aix√≤, l’elit pol√≠tica i social que liderava el pa√≠s aleshores, va tirar pel dret i va fer una obra immensa, excedint de llarg les compet√®ncies cedides per Madrid.

Durant la Segona Rep√ļblica, Catalunya va aprovar un Estatut d’Autonomia ampli i ambici√≥s, que va ser aprovat pel poble en un refer√®ndum amb una participaci√≥ del 75 per cent i el 99 per cent dels vots a favor. Tanmateix, durant la seva tramitaci√≥ a Madrid va ser retallat d’una manera brutal, fins a convertir-lo en una caricatura. Els governs de Maci√† i Companys, un cop m√©s van tirar pel dret i va dur l’autogovern del pa√≠s molt m√©s enll√† dels l√≠mits de l’Estatut.

Ara, la hist√≤ria es repeteix per tercer com en menys d’un segle. No perdem ni un minut. Tirem pel dret. Estirem del fil amb energia i contund√®ncia. Avancem amb seguretat sense mirar pel retrovisor. Qu√® √©s el pitjor que pot passar? Qu√® un Tribunal de fireta anul¬∑li tal o qual norma? I qu√®? Qu√® ens pot passar si ho ignorem i tirem pel dret? Ens enviaran els tancs? Qu√® no vam crear TV3 i Catalunya R√†dio sense cap cobertura legal? Qu√® no vam avan√ßar en la pol√≠tica d’immersi√≥ ling√ľ√≠stica a les escoles tot i els m√ļltiples recursos presentats al TC, que van trigar anys i panys a resoldre’s?

En realitat, el que ens ha de preocupar √©s la manca d’una elite intelectual, pol√≠tica i social que sigui capa√ß de fer front amb valentia a aquest moment de la nostra hist√≤ria. Ens falta un Prat de la Riba o un Puig i Cadafalch, que van fer¬†camins i ports,¬†obres hidr√†uliques,¬†ferrocarrils i¬†tel√®fons per tot Catalunya sense demanar perm√≠s a Madrid. Ens manca un Maci√† o un Companys, capa√ßos de fer una aut√®ntica revoluci√≥ i de plantar cara al centralisme fins al punt d’acabar a la garjola.

No entrem en el joc que ens proposen des de Madrid. Si ballem al ritme de la seva m√ļsica, perdrem energies que ara s√≥n m√©s necess√†ries que mai per avan√ßar cap a la plenitud nacional de Catalunya, quelcom que no trobarem ni a Espanya, ni a l’Estatut. Nosaltres i nom√©s nosaltres ens fixem els l√≠mits del nostre autogovern. Anem per feina, i que ells es passin quatre anys, quatre d√®cades o quatre segles discutint recursos i rucades als seus pat√®tics tribunals.

Per acabat aquest post, dedico aquest himne a tots els membres del TC, conservadors i progressistes (hi ha cap diferència entre ells?):