El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

M√©s enll√† de la manipulaci√≥ escandalosa de les consultes per part d’alguns mitjans de casa nostra, cal fer √®mfasi encara en les dades objectives que expliquen l’√®xit impressionant de les consultes.

En l’entrada anterior d’aquest bloc parl√†vem del fet que les consultes han tret m√©s vots que qualsevol partit pol√≠tic, en percentatge. Aquest aspecte destaca encara m√©s si tenim en compte que les consultes s’han dut a terme enmig d’un silenci informatiu deliberat (amb comptades excepcions, com ara El Punt o l’Avui, i els mitjans digitals) i sense els recursos econ√≤mics immensos dels partits pol√≠tics. Un cop m√©s, els n√ļmeros canten (la primera columna mostra les aportacions de les administracions, la segona, el percentatge de vots obtinguts sobre el padr√≥):

  • Consultes ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†O ‚ā¨ ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†20,88%
  • CiU (Eleccions 2006) ¬† ¬† ¬†¬†3.595.572 ‚ā¨ ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†17,58%
  • PSC (Eleccions 2006) ¬† ¬† ¬†3.248.079 ‚ā¨ ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬†14,95%
  • ERC (Eleccions 2006) ¬† ¬† ¬†1.828.341 ‚ā¨ ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬†7,82%
  • PP (Eleccions 2006) ¬† ¬† ¬† ¬†¬†3.188.485 ‚ā¨ ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬†5,94%
  • ICV (Eleccions 2006) ¬† ¬† ¬†¬†2.204.453 ‚ā¨ ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†¬†5,31%

Les comparacions s√≥n demolidores. Les eleccions al Parlament es fan amb una publicitat institucional pr√®via molt activa per instar la participaci√≥. Els mitjans en van plens a vessar. Els principals partits es van gastar m√©s de 14 milions d’euros en la √ļltima campanya. Alhora, el partits tenen un deute acumulat amb les caixes de m√©s de 54 milions addicionals. Del finan√ßament ocult dels partits, millor no parlar-ne.

Per contra, un grapat de ciutadans tiren endavant unes consultes sense cap suport institucional, enmig del silenci dels mitjans, sense aportacions econ√≤miques de les administracions ni de les caixes… i obtenen un suport m√©s elevat que qualsevol dels partits parlamentaris. I alguns mitjans tenen la barra de parlar de “pinchazo” o de “baja participaci√≥n”… Es pot dir m√©s alt, per√≤ no m√©s clar.