El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

La crisi, o millor dit la gestió irresponsable de la crisi per part d’alguns govern europeus com ara Espanya o Grècia, ha afavorit les condicions per que la Unió Europea faci un salt qualitatiu de gran magnitud, tant o més important que la creació de l’Espai Schengen o la moneda única.

La pròpia dinàmica de la Unió Europea fa que cada pas endavant sigui el fruit de negociacions feixugues i interminables. En aquest cas, la gravetat de la crisi ens estalviarà tot aquest procés. S’està produint un immens avenç: el pas d’una política monetària comuna a una política econòmica comuna.

Aquests darrers dies, estem assistint a l’espectacle inèdit d’un govern espanyol que s’ha transformat en un simple executor de les polítiques i mesures dictades des de la UE, més concretament des d’Alemanya. La creació de la moneda única europea, l’Euro, ha estat un dels majors encerts de la UE, en sostreure dels governs dels estats membres la potestad de dictar la política monetària. Gràcies a la moneda única, els govern no poden fer ús de l’eina més còmoda per a fer front a les cícliques crisis: la devaluació de la moneda, que resta valor als salaris dels treballadors d’un dia per l’altre.

En no poder fer ús de la devaluació, governs com l’espanyol van decidir ocultar la crisi amb més despesa, més dèficit i més endeutament. La situació s’ha anat tornant insostenible, per la qual cosa la UE s’ha vist obligat a avançar en una direcció molt clara: els governs dels estats membres (per a ser més concrets, d’alguns estats membres perifèrics) no només cediran la política monetària, sinó la política econòmica, un dels atributs que fan d’un estat un estat.

Per als catalans, és una gran notícia. Si hem de triar entre que les decisions en materia de política econòmica es prenguin a Madrid o a Berlin, la millor opció és la segona. És cert que ara les mesures correctives seran doloroses i que afectaran la nostra economia durant un llarg període, però en el futur, saber que a Madrid no podran fer segons quines bestieses, perquè la UE vigilarà de prop, és una gran notícia.