El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

De petits molts vam tenir amics imaginaris. El president Montilla t√© un company imaginari, o millor dit, un Companys imaginari. Ahir, durant l’homenatge a Llu√≠s Companys va fer un discurs revisionista de pol√≠tica-ficci√≥. Va definir el president m√†rtir com a s√≠mbol ‚Äúde l’esperit d’aquella Catalunya i aquella Espanya que caminaven juntes, des del coneixement, la solidaritat i el respecte mutus‚ÄĚ.

No s√© quina pel¬∑l√≠cula ha vist Jos√© Montilla, perqu√® jo no acabo d’entendre de qu√® parlava. Quin cam√≠ compartit? A quin coneixement, solidaritat i respecte es referia?

Que potser Montilla parlava de l’Espanya que caminava junt a Catalunya i va retallar de forma brutal a Madrid l’Estatut de N√ļria aprovat pel 99 per cent de l’electorat amb un 75 per cent de participaci√≥? Parlava de la mateixa Espanya republicana que va suspendre l’Estatut retallat abans de complir els tres anys de vig√®ncia?

Que potser Montilla parlava de la Llei de Contractes de Conreus,¬†una norma aprovada pel Parlament de Catalunya per protegir els camperols de ser expulsats aix√≠ com dotar-los de terres pr√≤pies, que¬†el Tribunal de Garanties Constitucionals del govern de la Rep√ļblica va anul¬∑lar? (Qualsevol semblan√ßa amb el proc√©s de l’Estatut, √©s pura coincid√®ncia).

Que potser Montilla es referia de l’Espanya republicana i democr√†tica que va detenir el President Companys juntament amb tot el seu govern al vaixell Uruguai, i el va condemnar posteriorment a 30 anys de pres√≥ per defensar i exercir l’autodeterminaci√≥ del poble de Catalunya?

O tal vegada Montilla parlava de com el govern de la Rep√ļblica espanyola va desmantellar i confiscar la potent ind√ļstria de guerra desenvolupada en pocs mesos pel conseller Tarradellas seguint les instruccions del president Companys.

Que potser parlava Montilla de l’amarga carta de Companys al president del govern espanyol, Juan Negr√≠n,¬†queixant-se de les arbitrarietats que estava cometent i de la marginaci√≥ que sofria el Govern catal√†?

Podr√≠em afegir-hi molts altres exemples, com les m√ļltiples detencions de Companys quan exercia d’advocat i defensava els treballadors, per√≤ no cal avorrir el personal. √Čs molt v√†lid defensar una determinada idea de pa√≠s. √Čs molt leg√≠tim defensar un model d’Espanya inclusiu que respecti les aspiracions catalanes. El que no √©s de rebut √©s reescriure la hist√≤ria per adaptar-la al nostre relat. La meva √†via, d’aix√≤ en deia mentir.