De blocs, debats i cara a cara
23 novembre 2010 per Germà Capdevila
Uns blocs electorals als mitjans públics que són una vergonya, un debat a 6 sense debat i el ridÃcul del frustrat cara a cara, no són més que una altra prova del greu dèficit democrà tic que pateix el nostre paÃs.
Els blocs electorals són una autèntica vergonya per a la professió periodÃstica. Em sap molt de greu pels periodistes que són sotmesos a la dià ria humiliació d’haver d’editar i emetre els blocs electorals, que reparteixen l’espai per segons en funció de la representació parlamentà ria. S’ha parlat a bastament sobre aquesta vexació a la professió, però deixeu-me dir també la meva. En primer lloc, només el criteri periodÃstic ha de decidir l’espai, la durada i l’ordre de les notÃcies referides a les eleccions. Acceptar que els polÃtics diguin als periodistes l’ordre i durada és profundament antidemocrà tic. Va en la mateixa lÃnia de la degradació informativa provocada per les imatges dels mÃtings ofertes pels partits, barrant l’accés a les cà meres i els micròfons. Jo, com a periodista, vull entrar al mÃting amb la meva cà mera i captar aquell militant que s’ha adormit, aquell dirigent bandejat que fa mala cara amb segons quines declaracions del lÃder, i un llarg etcètera. Em direu que el fet que un ex-conseller de la Generalitat o un ex-president del Barça es presentin a les eleccions i omplin sales i auditoris arreu del territori no té cap interès informatiu?
L’aplicació ridÃcula d’aquestes quotes segons la representació parlamentà ria arriba a lÃmits insospitats amb els debats territorials a TV3 i Catalunya Rà dio. El partit Ciudadanos només va obtenir representació a la circumscripció de Barcelona, però també participa dels debats a Girona, Tarragona i Lleida, a pesar d’haver obtingut menys vots que el president de la meva escala. Patètic.
Aquest corset dels partits amb representació parlamentà ria també afecta el sentit democrà tic de qualsevol elecció. Amb cada convocatòria electoral, el comptador torna a zero, i tots els partits haurien de engegar des del mateix punt de partida, amb representació parlamentà ria prèvia o sense. Qualsevol mesura que retalli aquest principi és antidemocrà tica, i m’ha fet molta grà cia sentir les queixes del PP, ERC i ICV pel frustrat cara a cara. Els arguments que ignoren per derogar els blocs son esgrimits per anar contra el cara a cara.
El debat a 6 va ser la cirereta del pastÃs. El mateix format impedeix el debat real. En Cunà es va assegurar de repetir dos i tres cops que els mateixos partits havien pactat els temes, els temps i l’ordre de les intervencions. Volia deixar clara la seva innocència. Més que un debat, va ser una successió de eslògans i frases buides que expressen el què però mai no revelen el com. En un debat real, s’atia la discussió real, i el moderador colla els candidat per tal que es mullin de veritat, que no fugin d’estudi i que responguin sense embuts. Els partits tenen tan clar que els debats que ells pacten són una pantomima, que fins i tot en un principi havien plantejat enregistrar el cara a cara i emetre’l en diferit!
Aquest dèficit democrà tic se suma un sistema electoral que allunya els votants dels seus representats, consolida els partits-cà rtel i fomenta la baixa participació. D’aquest tema, però, parlarem en la següent entrada d’aquest bloc.