El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Uns blocs electorals als mitjans p√ļblics que s√≥n una vergonya, un debat a 6 sense debat i el rid√≠cul del frustrat cara a cara, no s√≥n m√©s que una altra prova del greu d√®ficit democr√†tic que pateix el nostre pa√≠s.

Els blocs electorals s√≥n una aut√®ntica vergonya per a la professi√≥ period√≠stica. Em sap molt de greu pels periodistes que s√≥n sotmesos a la di√†ria humiliaci√≥ d’haver d’editar i emetre els blocs electorals, que reparteixen l’espai per segons en funci√≥ de la representaci√≥ parlament√†ria. S’ha parlat a bastament sobre aquesta vexaci√≥ a la professi√≥, per√≤ deixeu-me dir tamb√© la meva. En primer lloc, nom√©s el criteri period√≠stic ha de decidir l’espai, la durada i l’ordre de les not√≠cies referides a les eleccions. Acceptar que els pol√≠tics diguin als periodistes l’ordre i durada √©s profundament antidemocr√†tic. Va en la mateixa l√≠nia de la degradaci√≥ informativa provocada per les imatges dels m√≠tings ofertes pels partits, barrant l’acc√©s a les c√†meres i els micr√≤fons. Jo, com a periodista, vull entrar al m√≠ting amb la meva c√†mera i captar aquell militant que s’ha adormit, aquell dirigent bandejat que fa mala cara amb segons quines declaracions del l√≠der, i un llarg etc√®tera. Em direu que el fet que un ex-conseller de la Generalitat o un ex-president del Bar√ßa es presentin a les eleccions i omplin sales i auditoris arreu del territori no t√© cap inter√®s informatiu?

L’aplicaci√≥ rid√≠cula d’aquestes quotes segons la representaci√≥ parlament√†ria arriba a l√≠mits insospitats amb els debats territorials a TV3 i Catalunya R√†dio. El partit Ciudadanos nom√©s va obtenir representaci√≥ a la circumscripci√≥ de Barcelona, per√≤ tamb√© participa dels debats a Girona, Tarragona i Lleida, a pesar d’haver obtingut menys vots que el president de la meva escala. Pat√®tic.

Aquest corset dels partits amb representaci√≥ parlament√†ria tamb√© afecta el sentit democr√†tic de qualsevol elecci√≥. Amb cada convocat√≤ria electoral, el comptador torna a zero, i tots els partits haurien de engegar des del mateix punt de partida, amb representaci√≥ parlament√†ria pr√®via o sense. Qualsevol mesura que retalli aquest principi √©s antidemocr√†tica, i m’ha fet molta gr√†cia sentir les queixes del PP, ERC i ICV pel frustrat cara a cara. Els arguments que ignoren per derogar els blocs son esgrimits per anar contra el cara a cara.

El debat a 6 va ser la cirereta del past√≠s. El mateix format impedeix el debat real. En Cun√≠ es va assegurar de repetir dos i tres cops que els mateixos partits havien pactat els temes, els temps i l’ordre de les intervencions. Volia deixar clara la seva innoc√®ncia. M√©s que un debat, va ser una successi√≥ de esl√≤gans i frases buides que expressen el qu√® per√≤ mai no revelen el com. En un debat real, s’atia la discussi√≥ real, i el moderador colla els candidat per tal que es mullin de veritat, que no fugin d’estudi i que responguin sense embuts. Els partits tenen tan clar que els debats que ells pacten s√≥n una pantomima, que fins i tot en un principi havien plantejat enregistrar el cara a cara i emetre’l en diferit!

Aquest d√®ficit democr√†tic se suma un sistema electoral que allunya els votants dels seus representats, consolida els partits-c√†rtel i fomenta la baixa participaci√≥. D’aquest tema, per√≤, parlarem en la seg√ľent entrada d’aquest bloc.