El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Fa pocs dies, un epidemiòleg de prestigi internacional em reconeixia off the record que el paper del laboratoris farmacèutics en tot aquest assumpte de la Grip A és més fosc del que hom suposa.

La majoria de les morts pel virus de la grip nova responen a un mateix patró: la grip agrava una situació de salut complicada i acaba amb la mort del pacient. L’esmentat especialista m’explicava que algun mitjà hauria de difondre les morts que cada any es produeixen perquè el virus de la grip comuna agrava malalties preexistents.

La crisi econòmica mundial ha perjudicat a tots els sectors econòmic, però alguns tenen més capacitat de reacció que d’altres. La indústria farmacèutica i la indústria armamentística són les més poderoses del planeta. La facturació de les multinacionals del sector superen el PIB de molts països desenvolupats, i la seva capacitat de lobby pot exercir més influència que la diplomàcia més avesada.

Només s’han de fer quatre números per a entendre que hi ha al darrere de tot plegat. Mireu les dosis de vacunes encarregades per alguns governs a les grans companyíes farmacèutiques com ara GlaxoSmithKline o Baxter International. Són només alguns exemples que he trobat remenant una mica per la xarxa.

EUA: 320 milions de dosis
Xina: 130 milions de dosis
Alemanya: 130 milions de dosis
Japon: 106 milions de dosis
França: 94 milions de dosis
Regne Unit: 90 milions de dosis
Itàlia: 48 milions de dosis
Espanya: 36 milions de dosis
Grècia: 24 milions de dosis
Austràlia: 21 milions de dosis
Mèxic: 20 milions de dosis
Finlàndia: 5 milions de dosis

Per tal que no els acusin d’insolidaris, les farmacèutiques han reservat 150 milions de dosis per als països pobres, que -il·lusos- han demanat que s’alliberin les patents per a poder baixar-ne el cost.

El total de dosis puja a 1.174 milions de dosis ja encarregades. A un cost de 7,15 euros per dosis, estem parlant d’unes comandes per valor de… 8.402.670.200 €.

No està malament per a fer front a la crisi, oi?