Vaig néixer a Palafrugell l’any 1976, amb quatre anys la meva família es va desplaçar a Palau Sator (Baix Empordà) per obrir el primer restaurant. Així, que vaig créixer entre les cassoles de la meva mare i la pagesia i la ramaderia del meu pare. Envoltada d’un paisatge que encara avui dia és font d’inspiració de la meva cuina.
Tot i que els meus estudis varen ser de Relacions Públiques, paral·lelament també he anat fent cursos i postgraus vinculats a la cuina i la nutrició.
L’any 2005 començo a presentar a Televisió de Girona el programa Tots a la Cuina, que avui dia ja es pot veure a la majoria de televisions locals de Catalunya. Al 2008, autopublico el meu primer llibre Cuina Fresca i Natural. El mateix any, fruit de la marevellosa experiència d’alimentar el meu fill, decideixo engegar un projecte per la educació alimentària infantil, en algunes escoles de preescolar i primària, sota el nom de contes que es mengen. Un mètode per introduïr aliments als més petits de forma lúdica i engrescadora.
La meva afició a la etnobotànica i la herència de coneixements familiars i populars de la gent gran del camp, va engrescar-me a escriure un llibre que recollís tota la informació d’usos i cuina de moltes plantes que creixen pels nostres camps, boscos i rius. L’editorial Columna el va publicar l’any 2009, La millor cuina amb flors, plantes i fruits silvestres. També traduït al castellà per l’editorial Salsa Books.
L’any 2009 faig una passa més per acostar totes aquestes herbes i flors a la gent, obrint junt amb el meu marit Jacint Codina, un restaurant a l’Eixample de Girona. La Calèndula (www.lacalendula.net),un espai on la cuina esdevé una finestra al paisatge català. Actualment col·laboro en diferents programes de ràdio i televisió i escric articles a la premsa especialitzada en gastronomia. També imparteixo classes i tallers des del meu restaurant i a l’Aula Gastronòmica del Mercat del Lleó.
El 2010 emprenc juntament amb en Jacint, beuflor (www.beuflor.com), una marca que aposta per la recuperació de totes aquelles begudes que antigament la gent es feia a casa seva amb herbes i flors; el primer producte que hem tret al mercat és la Gala de flors, una cervesa rosada elaborada amb calèndula, hibiscus, llúpol i saüc.
La meva última aposta, és precisament aquest videobloc de “Cuina salvatge”, anomenat així perquè utilitzo ingredients “no domesticats”, sabors originals recol·lectats directament del nostre paisatge. El format de vídeo espero que us ajudi a identificar millor tots aquests tresors que tenim a la nostra natura.
Em podreu trobar cada dia a la cuina del meu restaurant o també adreçar-me les vostres consultes a través d’aquest canal o al meu e-mail: [email protected]
Podeu conèixer-me una mica més visitant el meu lloc web www.iolandabustos.com