Paper o no paper

Aquests dies els diaris acostumen a incloure en les pàgines de les eleccions aquells qüestionaris de preguntes i respostes ràpides -qüestionari Proust en diuen pomposament-, en les quals es demana a l’entrevistat a quina hora es lleva, quan val una barra de pa, etc. Darrerament en algunes s’hi ha incorporat la pregunta de si opinen que el paper acabarà desapareixent. He observat que gairebé tots asseguren que no. Que la tecnologia mai podrà desplaçar el tacte, la tradició i fins i tot l’olor de la impressió en suport de pasta vegetal tractada químicament. Metafísicament tenen part de raó. Tot apunta que abans desapareixerà l’entrevistat que els llibres i diaris de paper. Jo tinc clar, que el camí per limitar el paper del paper als museus ja no té marxa enrere. I és més, es bo que sigui així. La pasta vegetal tractada no és res més que un suport material per comunicar-se a través de la lletra escrita. Què més hi fa que el suport sigui de plasma o del mateix aire.

Sovint, es traspua certa nostàlgia en la defensa aferrissada del paper . Per aquesta regla de tres, tots els codis de lleis s’haurien d’escriure en pedres, per tal de conservar la tradició del codi d’Hammurabi, datat en el 1760 abans de Crist. O s’haurien de destruir totes les impremtes per poder continuar gaudint dels meravellosos dibuixos i caplletres que esforçats monjos dibuixaven a ma en els llibres que es feien als Scriptòriums medievals.

El paper desapareixerà per la senzilla qüestió que deixarà de ser rentable i útil davant els nous avenços, a no ser que abans es produeixi un cataclisme a nivell planetari. També estic segur, que abans hi hauran reticències de nostàlgics i reaccionaris a les innovacions. Fins i tot, no m’estranyaria que algun dia sorgeixi un partit polític reivindicant les bondats del paper. Sí algú es vol avançar al futur, aquí li deixo la idea.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.