Per Santa Eulàlia i Santa Júlia, la gigantona Godlana va ser batejada republicanament.

Amb motiu de les festes patronals de Santa Eulàlia i de Santa Júlia, la vila d’Elna va procedir, aquest prop-passat cap de setmana, al bateig republicà de Godlana, gigantona fruita de l’amor del seu pare Miró i de la seva mare Quixol. Godlana…una nina eixida d’una passió cartonera de paper, de guix i de drap.
Godlana : un projecte europeu engegat entre Elna, al Rosselló, i el Perelló, a
les Terres de l’Ebre
El projecte transfronterer europeu Comenius Regió, iniciat a la tardor del
2010, agrupa l’Ajuntament, una escola i una associació de cada població d’Elna i
del Perelló.
En el cas d’Elna, es van unir al projecte la Federació de Portadors i de Gegants
de Catalunya del Nord així com l’escola primària municipal Josep Néo amb els
alumnes de les classes que aprenen el català com a llengua vehicular.
Aquest projecte es concreta en intercanvis sobre les noves tecnologies amb
correspondència per internet, l’estudi del patrimoni, de la cultura i de les
tradicions catalanes a cada ciutat i territori. També propicia bescanvis de
metodologia pedagògica entre els mestres nord-catalans i sud-catalans. També hi
són inscrits, durant els propers dos anys escolars, la construcció de dos gegants
per l’alumnat d’Elna.
El projecte Comenius Regió ha facilitat accions paral·leles al projecte, uns intercanvis entre les dues poblacions amb la participació de la colla gegantera del Perelló a la festa major d’Elna i en el mateix municipi la celebració d’una rifa en català a càrrec de la Colla Gegantera Il·liberenca (d’Elna).Aquesta rifa tindrà lloc el proper dilluns 26 de desembre, à dos quarts de nou de la nit, sala de les festes d’Elna. Godlana, la fruita de forces laïques i associatives… A més de ser filla de Miró i Quixol, Godlana és la petita geganta eixida d’un projecte tripartit.
En primer lloc l’Ajuntament d’Elna, representat pel seu batlle Nicolas Garcia i per la municipalitat, assistits per Ricard Nieto (responsable de la catalanitat i del servei transfronterer)
En segon lloc l’escola comunal Josep Néo, representada pel seu director Roland Castanier i per les mestresses d’escola Laetitia Cante, Myriam Masgrau i Valérie Tarres. Els alumnes de l’escola Joseph Néo, dirigits pels seus mestres, van crear i confeccionar Godlana. Al nivell tècnic, els artesans i artistes Ventura i Hosta (del taller “Cartons” de Navata – a la comarca de Girona), creadors emèrits de gegants i de capgrossos, van aconsellar amplament els alumnes i els van conduir a la realització del projecte.
En tercer lloc, la Federació dels Gegants de Catalunya, représentada per Ana Maria Lourdou, presidenta de la Colla Gegantera d’Elna, pel seu marit, Joan-Claudi, portador, Joan Llorenç Solé (portador i coordinador) així com Cedrik Blanch de les Angles (conferenciant).
Van participar a aquest acte els elegits de la Vila d’Elna i del municipi del Perelló, els artistes Ventura i Hosta del taller Cartons de Navata, la formació musical Salanc’ Aires, la cobla “Tres Vents” i diverses colles geganteres del Nord (Elna, Argelers de la Marenda, Tuïr, Perpinyà…) i del Sud (Terrassa, Sant Fruitós de Bages… )