“Groc”, el setè disc de Joan Llorenç Solé…

Groc: el nou disc de Joan Llorenç Solé, cantant nord-català…
El seu setè compact disc serà presentat el dissabte 16 de novembre, a les 19 h 30, a l’aula de les festes d’Elna.

Després de quatre anys d’absència, l’artista nord-català Joan Llorenç Solé realitza i produeix el seu setè compact disc, intitulat «Groc »… Un nou opus que s’afegeix a les creacions i als testimoniatges musicals de la seva questa. El disc va ser gravat a Estavar (Cerdanya), durant el mes d’abril passat.
Estavar: és en aquest poblet de Cerdanya, i més precisament al si del parc l’Escapade que el cantant té gust i joia de retrobar-se, d’escriure i de compondre cançons.
De fet, és sense cap hesitació que Joan Llorenç Solé va enregistrar, per segona vegada, en aquest espai de pau i de silenci, amb la companyia dels seus músics.
«Groc» (en francès: jaune) és el títol d’aquest nou àlbum, dinàmic i ric de noves sonoritats. Una secció de coures, enfortida i enriquida amb les veus singulars d’Anne-Erell Tor i de Betty Coll, recolzen el propòsit de l’artista, i això per primera vegada.
Resulta que la veu calenta i emocionant del cantant baríton s’expressa de manera sincera i sencera.
Entre els tretze títols que compon el disc, Joan Llorenç Solé en firma vuit, i els signa amb aquesta passió que li permet valorar i posar endavant la seva cultura, el seu patrimoni, els seus amics, la seva vida.
«Ploro endins» n’és un exemple clarivident… Aquest títol és inspirat de la lletra oberta, escrita per Carme Forcadell, durant el seu trànsfert de la presó de Madrid a la presó de Figueres. S’ha hagut d’obtenir l’acord de la família de Carme Forcadell, expresidenta del parlament de Catalunya, i avui dia, desgraciadament presonera política, per elaborar aquesta cançó.
La veu de Carme Forcadell, integrada a la cançó, li confereix tendresa i esperança.«Escrivim la història» i «A sota la bandera» evoquen el llaç groc, símbol mateix de la democràcia, i a més a més inspirador del títol de l’àlbum.
«La listique» d’Albert Bueno i «El meu país» de Teresa Rebull són cants reveladors de la relació vernacular, que es porta a la terra maternal, i fins i tot ancestral. Una terra que ens cal ben sovint abandonar, encara que ens hi siguem per sempre i jamai visceralment arrelats.
Amics de Joan Llorenç, Joan Iglesis i Enelji signen quatre textos originals.
La Cerdanya, indret de predilecció de l’artista, es tradueix en «Llívia», enclavament singularment i pròpiament català, envoltat pel territori francès. Comparada a un cèlebre vilatge de la Gàl.lia antiga, lluitant ferotgement contra l’invasor, Llívia es presenta com la capital de la resistència. I el vocable «lliure», qualificatiu que li escau, esdevé el seu sobrenom, però més encara el seu nom ideal i universal.
És amb els seus amics del «Cochon Rouge» («El porc roig») que Joan Llorenç Solé organitza la presentació del seu nou opus, el dissabte 16 de novembre, entorn d’una ollada preparada per Franck Borelle, cuiner emèrit i gran amic de l’artista. A 19 h 30, la sala de les festes d’Elna acollirà els convidats, per assaborir un plat català, cuinat en marmites i cassoles, a la manera antiga i tradicional. A 21 h, l’orquestra, format de nou músics, animarà la festa.
El conjunt de l’associació «Tradicions Catalanes» us convida a una vesprada d’amistat i de convivència.
Per inscriure’s i reservar, es prega de trucar al 07 83 82 14 13. Preu individual de la inscripció: 12 €.

Joan iglesis