Arc Mediterrani, capital Madrid

 
Fa poques setmanes l’assemblea general de Caixa Penedes aprovava la fusió freda (via Sistema Institucional de Protecció -SIP-) amb Sa Nostra, Caja Murcia i Caja Granada. En la re-estructuració del sector la caixa de Vilafranca va acabar apostant per un projecte que li permet conservar el cos, la imatge exterior autònoma que incou la marca i l’obra social, però que deixarà l’empresa sense cap.

La SIP Mare Nostrum no serà una caixa catalana, el país hi perd autonomia i capacitat financera, però tot i això l’operació tenia alguns atractius. L’Arc Mediterrani és un dels principals terrenys de joc de la nostra prosperitat futura. Un territori amb intensíssimes relacions comercials, potencialitats compartides i un teixit empresarial homogeni. Un teixit empresarial en el que destaca la importància de les caixes d’estalvi de mitjana dimensió i arrelades al territori. Una aliança financera de base geogràfica en sentit ampli, d’Andalusia a Catalunya, podria obrir portes a projectes empresarials d’abast mediterrani que aprofitessin les enormes complementarietats que s’hi donen. Una nova veu de pes per reclamar des de territoris diversos l’atenció en infraestructures i voluntat política que l’Arc Mediterrani necessita.

Però sembla que no serà així. Les quatre caixes a tocar del Mare Nostrum que dóna nom a la nova aliança han decidit situar els seus serveis centrals a Madrid. Si el lloc fa l’òptica i l’òptica fa el punt de vista, amb la jugada de Caixa Penedes hi hem perdut bous i esquelles. L’entitat financera que farà de paraigua a les quatre caixes i marcarà l’estratègia compartida serà a Madrid. A Madrid s’hi crearan alguns centenars de llocs de treball de primer nivell amb tota l’activitat i el consum que generen. A Madrid es cobraran els impostos de la SIP Mare Nostrum. I allà es decidirà amb criteris centrípets sobre el projecte econòmic més centrífug del moment.

Barcelona hauria de ser la capital indiscutible de l’Arc Mediterrani. Un paper que fins avui no ha estat una prioritat per al Cap i Casal. Però si no podia ser a Barcelona qualsevol opció era vàlida per evitar aigualir el caràcter de la nova entitat. València, una capital neutral i central a les quatre caixes, però també Múrcia o Granada, haurien permès un optimisme català amb el projecte que avui resulta impossible. Arc Mediterrani, capital Madrid? Una broma de mal gust.

Marc Arza / catalunya.ffw / twitter.com/marcarza

Quant a Marc Arza

Consultor d'empreses a futura.cat. Professor d'economia i negocis internacionals i blocaire compulsiu.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Arc Mediterrani, Economia, General i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.