El vot dels diners

[youtube]ik1jtasrl9Q[/youtube]

Divendres passat vaig assistir a la conferència “Diners i consciència” que va donar Joan Antoni Melé, sots-director general de Triodos Bank. Un home savi en Melé. No savi dels que saven moltes coses sinó d’aquells que són conscients del que realment és important.

Ens va parlar de com l’ésser humà actual viu amb por i veu en els diners la seguretat que pararà els cops que li doni la vida, sense veure que aquests cops no són més que lliçons de les que hem d’aprendre. Alhora, ens va explicar com aquesta por ens porta a fugir de nosaltres mateixos. Enlloc de mirar endins per esbrinar què és realment important per a nosaltres, quins són els nostres valors, els nostres talents i veure quina és la funció que hem vingut a fer aquesta vida ens dediquem a fugir omplint el buit interior comprant coses que la majoria de les vegades són innecessàries.

I al comprar, sense adonar-nos, votem. Ens pensem que només exercim el nostre dret a vot cada quatre anys el dia de les eleccions. Però no, votem cada dia. Al invertir els nostres diners en productes d’empreses que utilitzen ingredients provinents dels transgènics, o que tenen com a proveïdors empreses que no respecten el medi ambient estem colaborant amb els nostres diners a que aquestes pràctiques poc sostenibles es perpetuin en el temps i segueixin destruint el nostre planeta.  Si pel contrari comprem  productes d’empreses ecològiques i que fan un comerç just contribuim a que aquest món sigui una mica millor.

Que són més cars? Sí, però quin és el cost que té a llarg termini les emisions innecessàries de CO2? I la contaminació dels rius? I la nostra contribució en la destrucció de certs ecosistemes? I la participació encoberta de moltes empreses en guerres a les que donen suport econòmic gràcies als beneficis que obtenen quan els comprem els productes? 

És difícil, pensareu, saber quines empreses són responsables amb el medi ambient i tenen polítiques integrals de sostenibilitat i de respecte dels drets humans i quines no. Seria més senzill si les empreses etiquetéssin els seus productes indicant l’impacte ecològic que té la fabricació de cada producte. Però hi ha una maner alternativa de comprar de forma responsable. Actualment totes les ciutats de Catalunya compten amb botigues ecològiques on es poden comprar productes del comerç o provinents de cultius ecològics. Depenent de la ciutat en la que viviu seran més o menys grans i us podran abastir de més o menys quantitat de productes que consumiu habitualment. Abastint-vos dels que hi trobeu donareu un pas endavant a un món més just i més sostenible.

Quant a Míriam Algueró Josa

Experta en comunicació on-line i apassionada de la sostenibilitat i la RSC visc a cavall entre la ciutat i la montanya procurant fer que aquest món sigui, cada dia, una mica més colaboratiu.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de RSC i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.