Un repte per a Santi Vila

Ramón Guardiola, que va ser alcalde de Figueres entre els anys 1960 i 1973, a banda d’impulsar el Teatre Museu Dalí, també va destacar perquè va fer construir els primers habitatges per als gitanos que fins aleshores vivien entre les ruïnes del Garrigal i els Caputxins. Precisament per la seva tasca a favor d’aquest col·lectiu a la ciutat, se’l coneixia popularment com a «Ramón gitano». Des d’aleshores mai cap altre alcalde figuerenc ha aconseguit prou autoritat i consideració entre la comunitat gitana. Més aviat tot el contrari. Només cal recordar la desafortunada operació neteja al barri, el març del 1981, durant el mandat d’Eduard Puig. El cas ara se’l torna trobar Santi Vila, i admet que li distorsiona el tema de la seguretat. El problema gitano a Figueres, que en trenta anys de democràcia ningú ha estat capaç de resoldre, no és només de seguretat, va molt més enllà i és molt més profund.