On vas, envàs?

Entre àpat i àpat, aquest Nadal no he deixat de fixar-me en els anuncis que anaven passant per televisió. La campanya que més ha captat la meva atenció ha estat “Envàs on vas?” de l’Agència Catalana de Residus de la Generalitat de Catalunya. Els heu vist, oi?

[youtube]5MzQx8V9noc[/youtube]

[youtube]1W6ssPjsOz8[/youtube]

En un tweet vaig expressar que la programació d’aquest tipus de campanya publicitària en un període on tots generem un gran nombre de residus i deixalles em semblava molt encertat. Publicitat d’institucions públiques en que es té en compte el context.

Els dos espots de campanya se centren en els contenidors verd i groc (vidre i plàstic) al ritme de The Mamzelles. The Mamzelles, un jove grup de música català que l’any 2011 va guanyar el Premi Joventut del Concurs Sona 9, a més de les veus i la coreografia – doncs les tres cantants també són estudiants de teatre-, aporta quelcom que està molt de moda. Una estètica vintage, cabaret i pop en que elles es mouen molt bé. Però l’estètica va més enllà de les cantants. De forma subtil, la reproducció de la llar està feta amb cartró. El cartró del contenidor blau, un reciclatge que tenim més assumit i que no cal que ens recordin de forma explícita. Però hi és!

Quant als missatges, podem observar que ja no ens estan recordant que hem de reciclar. Ara que ja reconeixem els diferents contenidors, ens diuen que intentem no equivocar-nos i que separem una mica millor. Hem passat una fase inicial per anar a una fase més específica. Ja reciclem, però encara ho hem de fer millor. Aquest apunt també el podem veure comparant el tancament d’aquesta campanya amb l’anterior. En l’anterior campanya ens deien “Els nostres residus, la nostra responsabilitat i ara ens diuen “Separar bé, la nostra responsabilitat“. Canviem el què, però se segueix apostant per un qui basat en una corresponsabilitat entre l’administració pública i els ciutadans. Ho trobo encertat. No és fàcil dir als ciutadans el què han de fer i aquí ens ho mostren d’una manera agradable i distesa.

Un últim i interessant apunt, és que la campanya es complementa amb una aplicació mòbil. Aquesta, davant del dubte d’on llençar un residu concret ens dóna resposta – i si ho volem molta més informació-. La web www.envasonvas.cat conté aquesta mateixa informació, però l’aplicació mostra que s’ha entès un canvi d’hàbits en l’ús de les noves tecnologies i l’administració poc a poc també s’hi va adaptant.

Bon reciclatge!

Aquesta entrada ha esta publicada en Campanyes, Institucions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.