El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/nurialopez
Articles
Comentaris

Dilluns 17 de gener de 2011 a Campdevànol vam assolir una fita històrica, alhora que, políticament, prenia forma un dels compromisos electorals assumits per l’actual equip de govern. Després de mesos de treball, dilluns va quedar constituït el Consell de Poble de Campdevànol.

He parlat moltes vegades sobre què és això del Consell de Poble i d’entrada el definim com una idea abstracta, però poc a poc es va concretant i les peces encaixen en constituir-se i significar una nova manera d’entendre i de voler fer política en positiu a Campdevànol.

Pel que fa al concepte, a les funcions i a la manera de treballar que tindrà el Consell de Poble, el reglament i tota la documentació que recull el procés de creació del Consell ho especifica detalladament, ja que ha estat un treball ampli, també participatiu, el que ha donat lloc a aquest organisme autònom de participació, creat i pensat de forma singular per a la població de Campdevànol.

Vint-i-dues persones conformen el Consell de Poble, veïns i veïnes de Campdevànol que voluntàriament han mostrat el seu interès per formar-ne part. També en formem part membres de l’Ajuntament, com enllaç en l’un i l’altre. D’una banda, el Sr. Joan Manso, regidor que ocupa la Vicepresidència del Consell en representació de tota l’oposició del consistori. D’altra banda, jo mateixa, que com a responsable de l’àrea de Participació Ciutadana per primera vegada prevista en el nostre Ajuntament, tinc l’honor de presidir-lo.

I he de dir, que arribat aquest moment em satisfà enormement que haguem assolit aquest compromís amb la gent del nostre poble i jo, personalment, no trobaré mai prou paraules d’agraïment per a les persones que ha cregut en aquest projecte, doncs ha estat gràcies a la seva implicació ha esdevingut possible.    

He d’esmentar aquí als regidors i regidores de l’equip de govern, que en tot moment han seguit expectants aquest procés aportant la informació necessària per fer-lo realitat. A la Secretaria de Participació Ciutadana de la Generalitat de Catalunya i al seu Director General F. Pintado com a padrins del projecte gràcies al finançament que ha aportat en cada proposta feta de de l’Ajuntament. També als regidors i regidores de l’oposició, perquè tot i que al Ple de constitució del Consell de Poble, en votar en contra, van deixar palès que en això de la participació no hi creuen massa, tal vegada els incomodi no ser els únics amb l’exclusiva de comunicar-se directament amb la població (ho sento, però és que els he sentit tantes vegades dir que “el poble els parla”…), però al que anava, el seu dia van aportar el seu punt de vista al Reglament de funcionament del Consell i vam arribar a consensuar-lo, gest que vull continuar agraint públicament i al que li sumo el darrer gest fet via mail i un cop constituït el Consell, doncs com a grup polític es posen a disposició dels membres del Consell. Així doncs, gràcies malgrat les anades i vingudes.

I finalment, i sobretot, el més gran dels agraïments va dirigit a les vint-i-dues persones, els vint-i-dos campdevanolencs i campdevanolenques que, provinents de deferents sectors econòmics i socials de la població, també hi estan creient i s’han engrescat decididament amb la idea de la participació, amb la idea de sumar idees i esforços per intentar fer les coses millor al nostre municipi.

I és que aquesta idea de la participació va més enllà de l’aportació personal d’una opinió.

Participació implica sens dubte més transparència en l’administració, doncs per opinar i decidir entre diferents opcions cal tenir tota la informació, informació que l’Ajuntament facilitarà i que el Consell podrà contrastar.

La idea de Participació també implica més consens social en la presa de decisions per part de l’autoritat competent. I és que els membres del Consell són autònoms per posar en marxa processos que recullin l’opinió del veïns i veïnes, també per sol·licitar l’opinió d’experts i estan compromesos en la generació d’un espai de deliberació on la màxima o premissa de funcionament és el consens.

Però anem més enllà, el funcionament del Consell pot arribar a trencar el que jo anomeno “rumorologia pueblerina”, és a dir aquelles opinions totalment infundades, però àmpliament esteses i que, en la immensa majoria de casos, esdevenen negatives per la frustració que crea entre la ciutadania que acaba per no entendre res del que es fa. Doncs, això, el Consell basant-se en informació veraç i plural i coneixent els temes que es debaten, a fons, podrà dictaminar atenent a totes les opinions, i no sols a les que més criden o les úniques que es pronuncien darrera un interès concret.     

En definitiva, el Consell de Poble de Campdevànol com a eina de millora de la qualitat democràtica de la institució que representa a tots els ciutadans i ciutadanes de Campdevànol, l’Ajuntament, obre les portes de bat a bat a una nova manera de fer i entendre la política. Una política que proposem i volem practicar al servei efectiu de la població, la que escolta a la gent i decideix d’una forma raonada i més consensuada amb la societat a la que es deu.

En la primera reunió del Consell de Poble (acta) es va marcar un objectiu fonamental i és que el Consell de Poble vol esdevenir un espai totalment positiu per a Campdevànol, on el treball es farà de forma constructiva i amb la màxima qualitat possible, per tal que els regidors i regidores de l’Ajuntament, democràticament elegits i, per tant, representants legítims de la població, les puguin tenir en compte alhora de prendre decisions.

El primer tema a treballar serà el projecte de la Llei de Barris, és a dir, el Pla d’Intervenció Integral del Nucli Original de Campdevànol (PIINOC) i el segon vol ser un Anàlisi de les necessitats de Campdevànol en el nou context econòmic i social en què ens movem, la crisi.

Jo, com alcaldessa de Campdevànol i davant d’aquest gran avenç democràtic en la nostra població, tan sols puc afegir que em sento orgullosa de ser campdevanolenca, ara, encara més.