El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/olgadomenech
Articles
Comentaris

Anem a veure un aclariment important sobre el pipí-stop.

Sovint quan es parla d’enfortir el sòl pelvià, de prendre consciència d’aquesta zona i de solucionar els problemes de pèrdues d’orina hi ha qui ho simplifica recomanant el pipí-stop. No és res més que tallar el raig d’orina mentre s’està orinant. Però, serveix per alguna cosa?

He sentit fins i tot gent que recomana que cada vegada que es va a fer pipí es talli el raig un parell o tres de vegades! Un disbarat.

Una acció que d’entrada pot semblar molt simple i inofensiva resulta que és del tot inútil i, a més, és perjudicial.

El fet de tallar el raig amb tanta freqüència pot alterar el reflexe de la micció i pot provocar infeccions d’orina de repetició, ja que el que aconseguim és que la bufeta no es buidi del tot i quedi un petit residu.

Jo només us ho deixo fer com a prova. Sí, sí, ho feu un cop i observeu si és possible tallar el raig o per més que ho intenteu segueix sortint l’orina. És una prova, una valoració per vosaltres mateixes però MAI un exercici per anar repetint cada cop que aneu a fer pipí.

Sou capaces de tallar el raig? 

Si la resposta és que sí, perfecte. Com a mínim sabeu fer aquesta força, sabeu contraure el vostre sòl pelvià i sabeu on és.

Si la resposta és que no, no anem prou bé.

Però tant si la resposta és que sí com si és que no, no són seguretat de res. Podem tenir un sòl pelvià sa i fort però no tenir consciència d’aquesta zona i no ser possible fer una contracció voluntària perquè senzillament no sabem on hem d’apretar i tancar. I és possible que pogueu aturar el raig de pipí però que tingueu pèrdues d’orina en determinades situacions, ja que el vostre sòl pelvià és ineficaç.

És important treballar la musculatura del sòl pelvià per enfortir-lo, flexibilitzar-lo i tenir-ne consciència però cal fer-ho correctament. Més endavant us passaré uns exercicis senzills per treballar la consciència d’aquesta zona. De moment, NO feu el pipí-stop com a exercici!!