El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/olgadomenech
Articles
Comentaris

T’has fixat mai què fa la teva panxa quan fas un abdominal? Surt enfora o s’amaga? Has tingut mal d’esquena després d’una classe d’abdominals? Quina sensació tens al terra de la pelvis? D’empènyer cap enfora? O d’estirar endins? Se t’ha escapat el pipí mentre feies un abdominal?

Anem a pams, amb els abdominals clàssics el que es pretén enfortir són els rectes abdominals. Però els rectes abdominals només són una part de tota la faixa abdominal, i el que necessitem fort és tot el conjunt de músculs que formen la faixa i, en especial el tranvers de l’abdomen. Aquest grup de músculs que tenim a la cintura ens agafen des de les lumbars fins a la panxa, i ens asseguren una bona estabilitat i un funció correcta d’aquesta zona.

Amb un abdominal normal es sol demanar que pugi el cap i el tronc, o que pugin les cames soles, o les cames i el cap… hi ha molta varietat d’exercicis. Però cap d’aquests abdominals clàssics aconsegueix enfortir tota la faixa. I el pitjor de tot:  que amb TOTS els abdominals clàssics hi ha un augment de pressió a l’interior de l’abdomen i de la pelvis. Què significa això? Que cada vegada que fem un abdominal la panxa surt més enfora i hi ha una força que empeny els òrgans cap a l’exterior (p.ex. la bufeta cap avall, l’úter cap avall, els budells cap endavant…).

Per tant, si cada vegada que fas un abdominal la panxa em surt més enfora, per què fas? Què vols aconseguir?

Per tot això ja fa anys que s’estan utilitzant els exercicis de Gimnàstica Abdominal Hipopressiva, que asseguren una bona faixa abdominal, aconseguint reduir panxa i evitant els problemes d’hèrnies inguinals, descensos de la bufeta, descensos de l’úter, pèrdues d’orina, empitjorament d’hèrnies discals, i un llarg etcètera.

Inicialment pensats per la recuperació després del part i només utilitzats dins de la fisioteràpia, cada dia són més extesos i a hores d’ara ja estan arribant fins i tot als centres de fitness.