El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/olgadomenech
Articles
Comentaris

A vegades sembla que la piscina tingui un efecte màgic sobre la nostra esquena i sobre la nostra salut. Sovint ens fan creure que si tenim mal d’esquena és perquè no anem prou a la piscina. Però si no sabem nedar correctament també pot ser motiu dels nostres dolors.

No podem negar que la natació és un bon esport. Hi ha un molt bon treball muscular de tot el cos i un bon treball cardiorespiratori.

Però agafem la natació com una activitat esportiva, no com una activitat terapèutica. Quan estem sans i volem fer esport la natació és una bona opció. Però quan hi ha una lesió a la columna o, simplement tenim mal d’esquena, no és el moment d’apuntar-nos a la piscina a nedar. Anem a la piscina a moure’ns, a relaxar-nos, a estar en contacte amb l’aigua.. però no a nedar.

Per exemple, si tenim dolor cervical, molèsties a  l’hora de moure el cap o les espatlles, què farem per nedar? Com que no podem nedar correctament, farem unes compensacions (unes trampes) amb altres parts del cos. El dolor no ens deixa fer el moviment correcte i necessari per nedar i sobrecarregarem altres zones i el dolor augmentarà.

Per contra, quan som persones sanes, sense dolor (o amb alguna molèstia poc important de tant en tant), ens agrada l’aigua i sabem nedar, endavant. La natació permet uns moviments de coordinació i força muscular molt adequats.

En edat de creixement per exemple, és un molt bon esport ja que és un activitat molt simètrica i ajuda que la columna creixi sense desviacions importants. El que sí que passa amb esports molt asimètrics com el tenis, que poden afavorir l’escoliosi.

Per tant, agafarem la natació com una activitat esportiva ideal en edat de creixement i en persones sanes com a prevenció.

Però no oblidem que cal respondre a dues preguntes bàsiques: T’agrada l’aigua? Saps nedar? Si la resposta és que no a qualsevol de les dues, deixem-ho còrrer. Ja buscarem una altra alternativa sana.

Â