El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/olgadomenech
Articles
Comentaris

Qui pateix mal de cap sap que sovint és difícil trobar un motiu clar o una causa evident a la qual atribuir aquest dolor persistent. Per això es troba anant d’un metge a l’altre, visitant el neuròleg per després passar a l’oftalmòleg, a l’otorrinolaringòleg… i tots els òlegs que se us acudeixin. Sotmetent-se a diverses proves i intentant sempre tractaments per buscar un alleujament a aquest dolor que, sovint, pot ser realment invalidant per la persona. Totes aquestes proves i visites són necessàries per descartar patologies importants, sobretot a nivell de sistema nerviós central.

Però moltes vegades després de tot el recorregut de metges ens acaben diagnosticant cefalees tensionals, mal de cap d’origen cervical… I ara què? Podem fer alguna cosa per reduir el dolor? Podem fer alguna cosa per evitar que aparegui aquest mal de cap?

L’origen d’aquest mal de cap cal buscar-lo a nivell de la columna cervical, de la musculatura del crani o de les disfuncions de l’articulació témporo-mandibular (ATM). Per tant, el culpable són les estructures osteoarticulars i múscul-lligamentoses.

 Un simple bloqueig articular cervical o un excés de tensió muscular a la base del crani ens pot provocar mal de cap i, fins i tot, mareig.

La columna cervical és una zona mecànicament interessant ja que ha de sostenir tot el pes del cap i al mateix temps ha de permetre uns moviments molt fins i precisos. Per aconseguir aquesta precisió la columna cervical és formada per 7 vèrtebres petites i delicades i un conjunt de músculs forts i flexibles (a més dels lligaments, càpsules articulars, venes, artèries…)

Cal tenir en compte, a més, que la columna cervical és una zona molt sol·licitada.   Totes les accions que fem durant el dia demanen un treball a aquest nivell. Tots sabem que utilitzem el coll quan movem el cap, però potser no ens hem fixat que fins i tot quan estem badallant, parlant o llegint està treballant.

Per exemple, ens trobem amb moltes persones que, sense ser-ne coscients, estan fent força constantment amb la boca (apretant els queixals, empenyent la llengua contra les dents…) i amb això es provoquen petites contractures, es desgasten l’articulació (artrosi), es desgasten l’esmalt de les dents…

 I això fa mal!

Algunes opcions per solucionar aquestes cefalees poden ser:

-treballar la musculatura (del coll, del cap i de la cara) per tal de relaxar-la i aconseguir un equilibri que permeti una funció correcta

-treballar les articulacions (de la columna cervical i l’ATM) evitant bloquejos i disfuncions articulars

-corregir alguns hàbits de la vida diària com postures incorrectes mentre es treballa

-recomanar exercicis per realitzar amb regularitat: fer-se automassatge a la zona de les galtes, obrir i tancar la boca amb suavitat, treure la llengua fins al màxim…

La relació amb la mandíbula només és un dels possibles factors desencadenants d’aquestes cefalees, però també podríem parlar dels problemes oculars o dels problemes de postura entre molts altres.