El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/olgadomenech
Articles
Comentaris

 Aquí teniu un parell d’imatges del diafragma (principal múscul de la respiració) perquè intenteu visualitzar-lo a l’interior del vostre cos. Una imatge  per veure on es situa a dins del cos i l’altra és una imatge més específica, una visió superior del diafragma (mirat des de dalt).

Imagineu-vos aquest múscul com una cúpula que separa la zona toràcica de la zona abdominal. Les vores d’aquesta cúpula són les últimes costelles, la punta de l’estèrnum (apèndix xifoide) i les primeres vèrtebres lumbars.

És una cúpula que assegura un tancament hermètic entre els dos espais, tot i ser travessada per l’esòfag, l’artèria aorta i la vena cava. Per això cal tenir-lo en compte no només pel que fa referència a la funció respiratòria;  ja  que un mal funcionament d’aquest múscul també pot complicar les digestions (sensació de nus a l’estòmac, digestions lentes, panxa inflada…) o em pot donar mala circulació de retorn (cames inflades per exemple).

El diafragma, a més, té una funció bàsica en el manteniment d’una postura correcta. Un bon to del diafragma (fort i, sobretot, flexible) m’assegura una postura el màxim de fisiològica possible.

Per ajudar al bon to del diafragma podem fer una bona mobilització de les costelles, un massatge del diafragma (veure Preparem el diafragma), exercicis de consciència respiratòria (veure La respiració) o a vegades simplement cantar.