El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/olgadomenech
Articles
Comentaris

Jamina Oms, fisioterapeuta especialitzada en pediatria.

En aquesta edat els òrgans sensorials ja són funcionals i el nen ha començat a explorar el seu entorn. La zona peribucal és molt sensible i ficar-se els objectes a la boca és una manera de captar informació. Ha guanyat habilitat amb les mans i la manipulació d’objectes és més precisa. A més a més, també ha millorat la coordinació mà-ull, el que farà que pugui començar a desenvolupar les seves capacitats cognitives i fer les coses amb un sentit: picar dos objectes diferents, ficar i treure, tirar, fer i desfer torres, donar i rebre, etc.

Serà gràcies a aquestes capacitats sensorials i cognitives que el nen es desenvoluparà a nivell motriu. I per altra banda, serà aquest desenvolupament motriu que li servirà per rebre estímuls nous, que enriquiran el seu món sensorial i cognitiu. No hem d’oblidar en cap moment que el desenvolupament del nen és totalment global.

Ja ha aprés a voltejar cap a les dues direccions. Ara toca estabilitzar la posició de bocaterrosa. Poc a poc anirà guanyant força al cap i al tronc, això li servirà més endavant per adquirir una bona posició assegut. Quan guanyi força podrà recolzar-se amb les mans i així començar un desplaçament autònom: el rastreig. Primer aquest es realitzarà girant sobre el seu propi eix i després propulsant-se cap endavant.

Quan guanyi força i estabilitat a la pelvis començarà la fase de gateig. Combinarà el gateig que li permetrà desplaçar-se, amb la sedestació  que li permetrà deixar lliures les mans per poder jugar.

Quan el nen estigui preparat a nivell de maduració del sistema nerviós, començarà a enfilar-se a mobles i cadires amb l’objectiu d’assolir la fase de peu que el portarà fins a la marxa autònoma. En parlarem més endavant.

Què podem fer per ajudar el nen en aquesta etapa?

Oferir-li un espai i unes joguines adequades per tal que el nen pugui experimentar per ell mateix. És important que passi estona al terra, en una superfície dura però segura.

I el més important: jugar amb ell! Posar-nos al terra, al seu nivell, ensenyar-li  a explorar les joguines, fomentar la curiositat, i sobre tot, difrutar-ho!