No podría quedar-me plegat de braços davant d’un dels pitjors desastres naturals en la història del Japó i un dels més grans de la història humana.
De fet, dos dies després que la terra tremolés i es produïssin les terribles onades de més de 10 metres que van arrasar la costa japonesa (Amplificades en algunes zones per la pròpia orografia costanera), encara no poden ser avaluades les conseqüències del desastre, sobretot quan alguns dels seus reactors nuclears (Fukushima) estan en perill.
Les xarxes mòbils Japoneses, sens dubte unes de les més avançades del món, es van col.lapsar durant la tragèdia i de nou les xarxes socials van servir de canal de comunicació global. L’efecte 9 / 11 demostra la vulnerabilitat de les xarxes mòbils davant catàstrofes. Aquest efecte es va contrastar per primera vegada durant els atacs terroristes de l’11 de setembre als Estats Units.
De fet la primera notícia del sisme i del posterior tsunami la vaig recollir a la meva timeline de twitter via @ martinvars (Fon). Ja és habitual que twitter sigui el canal de comunicació que abans difon la notícia en aquest tipus de successos. Gairebé durant una setmana quatre dels mes importantats trending topics de twitter estaven relacionats amb aquest succés (# prayforjapan, Fukushima, Japan Earthquake, Miyagi).
Però, va fallar la tecnologia en l’avís precoç de tsunami?
Japó compta amb múltiples tecnologies d’avís d’hora contra tsunamis-terratrèmols que permetenavisar la població. Un article interessant a aquest respecte el podeu trobar a “Com funciona la tecnologia anti terratrèmols del Japó “. En el cas dels tsunamis (vocable d’origen japonès) es fan servir uns dispositius formats per mesuradors de pressió situats en el llit marí, sistema de transmissió acústica de dades (comuniquen els mesuradors de pressió i les boies) i boies connectades per satèl lit a un centre d’alerta (Dart II system). Aquests dispositius van ser creats per NOAA’s Pacific Marine Environmental Laboratory (PMEL).
En aquest cas el terratrèmol va ser tan a prop de la costa que no va donar temps a llançar l’alarma (normalment aquest tipus d’avisos donen uns minuts de marge) sorprenent als habitants de les zones que posteriorment van ser devastades per la gran onada.
Però, què va passar amb les xarxes socials durant la catàstrofe?
Tant Facebook com twitter no van deixar d’emetre informació des del primer moment demostrant la fiabilitat d’aquests canals després de l’apagada de la tecnologia cel lular. En la meva opinió no hi ha res pitjor en aquests moments que la incomunicació. Des twitter es van llançar missatges amb imatges de la tragèdia, per captar fons per a la Creu Roja i altres institucions, localitzacions a GMaps de refugis per a la població, etc
No deixo de sorprendre’m en veure com l’onada arrasa tot el que troba en el seu camí.
[youtube]k4w27IczOTk[/youtube]
Voldria aprofitar aquest post per felicitar a Fon per la seva iniciativa d’obrir la seva xarxa de punts d’accés wifi al Japó mentre duri aquesta crisi. Sens dubte una gran ajuda en les comunicacions dels ciutadans d’aquest país.
No voldria acabar aquest post amb un dels trendig topics de twitter # Prayforjapan. Sens dubte necesseiten tota l’ajuda que puguem donar-los