Per un horari europeu

Volem ser europeus. O això diem. Però diem tantes coses. I no deixem de ser el país més al nord d’Àfrica, per molt europeus que diguem que volem ser. I encara a Catalunya…
Els ciutadans de l’Estat espanyol, els que tenen la sort de tenir feina, clar, o de cobrar de l’atur i treballar de sota mà, són els que es passen més hores al seu lloc de feina i els que rendeixen menys, els que produeixen més, que és al cap i a la fi el que preval en el macrosistema agressiu consumista globalitzat en què malvivim, malsubsistim.
Una de les primeres coses que hauríem de fer, per molt mediterranis que siguem, és adaptar-nos a l’horari del sol. És a dir, anar a jóc i llevar-nos amb les gallines, com de fet han fet sempre els nostres pagesos i la gent de la terra.
També seria una bona cosa per aconseguir això de què se’n parla tant però ningú fa res per afavorir-ho, com ara l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols, amb la supressió del servei de Mainaderes, per exemple, i com dic només és un exemple.
I el primer lloc on s’hauria d’aplicar és a l’ensenyament, com les tecnologies que en diuen noves i ja són més velles -però d’això, en parlarem un altre dia-…
Total, es tractaria que els nanos i nanas comencessin una hora abans, a les vuit del matí, i sortissin a les dues de la tarda. Tindriem molt més de temps per fer els extraescolars, de reforç i de lleure. I els pares, o avis, o parents i amics o veïns, no hauríem d’anar a estudi a buscar-los quatre vegades cada dia, que aviat és dit.
Sincerament, penso que ens estalviaríem molts de mal de caps i viatges, evidentment. I aconseguiríem allò tan dit i tan poc dut a la pràctica com és la conciliació de la vida familiar i la vida laboral i una millor gestió del temps.
És clar que això vol dir més personal i més despesa de part de les institucions. Però aquesta és la seva feina, invertir en les persones i no que el seu personal tècnic i la politiqueria de torn tingui grans sous i fins i tot astronòmics.
Però això només són paraules de part meva, una modesta opinió, perquè ningú no mourà cap dit per facilitar aquest horari. No és pessimisme, és realisme.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Apunts personals i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.