El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

 La nit de divendres a dissabte un tren que anava cap a Girona va envestir un cotxe que s’havia saltat les barreres del pas a nivell que hi ha a la carretera GI 562. Com a conseqüència del xoc el conductor de l’automòbil va resultar mort. El pas es troba a la secció de la carretera que està sense asfaltar, entre l’estació de Maçanet-Maçanes i la cruïlla amb la carretera GI 555. És un camí poc transitat sinó ho és pels veïns d’unes cases que hi ha al voltant de l’estació o pels camions que treballen a les obres del TGV.

El pas a nivell de Maçanet té dues característiques que el fan diferent d’altres passos a nivell. La primera és que és molt ample, perquè cal travessar cinc vies i no una, ni dues, com sol ser habitual. A més, la superfície de rodatge es troba en molt mal estat, per la qual cosa cal travessar-lo amb molta precaució si no es vol abonyegar els baixos del cotxe en colpejar-los contra els carrils o les travesses.

La segona característica és, amb tot, la més important. Es tracta del temps que les barreres estan baixades i la circulació del camí interrompuda. Sovint cal esperar cinc, vuit o deu minuts per poder-lo travessar. Quan el que s’espera no és un habitual d’aquest pas, és fàcil que baixi del cotxe per mirar si és que passa alguna cosa, si és que algú s’ha oblidat de pujar les barreres o si és que s’han avariat, perquè el temps corre, s’és allà clavat i no sembla que hagi de passar cap tren. Tants minuts davant les vies sense que passi res es fan molt llargs i la facilitat amb la què es poden esquivar les barreres –que en aquest cas són semi-barreres- és una temptació prou evident. De vegades, algun conductor mira amunt, mira avall, i decideix passar.

Potser, aquella nit, Jaume R.G. va decidir que ja en tenia prou d’esperar i va travessar. Ho devia fer a poc a poc, necessàriament pel mal estat del pas de les vies. Aquesta vegada, però, el tren sí que va arribar, confós amb els llums de l’estació que el conductor del cotxe devia veure lluny, quan va mirar cap a un dels costats.

 

El pas a nivell de Maçanet. Un metres més enllà es construeix un pas superior per substituir-lo.