The Same procedure as every Year… Mr James.

Cada any, a partir del 23 de desembre i fins el dia 1 de Gener, vàries cadenes de televisió retransmeten el esquetx Der 90 Geburtstag (Dinner for One). Que reprodueix el 90è aniversari d’una dona anglesa de classe alta.

La Sra Sophie, ha convidat als seus quatre amics a celebrar el seu aniversari, el problema és que tots ells estan morts, i per no desil·lusionar la ja vella Sra Sophie, el seu majordom interpreta a tots i cada un dels convidats de la dama, bevent i brindant degudament per la celebració que s’esdevé.

Creada i ambientada en els anys 20, s’ha convertit en un clàssic de reproducció. A Alemanya, Suïssa, Àustria, Anglaterra, Finlàndia i Suècia reprodueixen aquest esquetx al Nadal des de fa dècades, de tal manera que de 1988 a 1995, aquest era l’esquetx més reproduït a la televisió (Llibre Guinness 1988 – 1995) a la moda s’hi ha unit Sud Àfrica i Australia.

Hi ha dos peculiaritats que reafirmen el controvertit humor anglès i expliquen part de l’èxit de la història. Tot i que no és una història de Nadal, el majordom s’entrebanca 11 vegades amb una estora amb un cap de lleó, i la dotzena vegada que s’hi entrebanca cau , completament begut, sobre la Sra Sophie.

Un segon element és la repetida frase del majordom: “The same procedure as last year, Miss Sophie?” (el mateix procediment de cada any Sra Sophie?) , amb la consequent resposta de la sra Sophie: “ The same procedure as every year, James!” (El mateix procediment de cada any)

No puc deixar de pensar amb la relació que manté aquest esquetx amb la creació: els anuncis de Nadal i en general la comunicació, cada vegada busquem innovacions més rellevants, diferents, innovadores… quan encara ara, un dels esquetxos més repetits és una obra dels anys 20.

Si ho comparem amb els esquetxos espanyols, la felicitació de Freixenet, de Coca Cola, de les diferents cadenes de televisió… i també; dels comerços, de les empreses petites… en definitiva, de tothom, sempre busquem coses noves per comunicar, però i si el que comuniquéssim de nou fos alguna cosa vella?

La creativitat per reducció, també és una forma de innovació: enviar una postal que sigui un dibuix que vam fer de petits, un espot que vam treure fa 20 anys o una panera idèntica a la que vam regalar fa 15 anys també és una bona manera de destacar, innovar i aplicar totes les paraules acabades amb “ar” que tant ens agraden avui en dia.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NDqD0Dz_J-M[/youtube]

Quant a Alexandra Masó

Alexandra Masó Llorente, 33 anys. Politòloga , investigadora de Mercats i tècnica en participació ciutadana. Estratega de mercats
Aquesta entrada s'ha publicat dins de creativitat, General, màrqueting lateral i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.