El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

El MOROP en catalĂ 

Avui ha tingut lloc a Castell-Platja d’Aro l’assemblea general de la Federació  Catalana d’Amics del Ferrocarril (FCAF). Ha estat una jornada en què els efectes del temporal de neu han estat presents perquè, tot i que s’ha pogut dur a terme la reunió, el tradicional dinar de germanor ha resultat inviable. La manca d’electricitat ha provocat que cap restaurant estigués en condicions de servir el dinar a la vuitantena d’assistents. LA FCAF aplega trenta-sis associacions de tot Catalunya que representen més de tres mil associats.

Un dels aspectes debatuts ha estat el Congrés del MOROP de l’any 2011, del qual la Federació Catalana en serà l’organitzadora. El MOROP és l’acrònim de Verband der Modelleisenbahner und Eisenbahnfreunde Europas, una associació que, entre d’altres funcions, redacta les normes NEM que són l’abecedari dels modelistes ferroviaris. A les reunions que convoca hi assisteixen representats de les empreses que fabriquen models de trens a escala, que estan interessades a satisfer els acords a què arriben els modelistes pel que fa a les mides que han de respectar els models, per tal que qualsevol model circuli per tota mena de vies. El MOROP és una organització d’expressió alemanya i francesa perquè són les llengües que parlen la major part dels modelistes continentals. Per exemple, a Alemanya hi ha uns vuit milions d’aficionats al ferrocarril inscrits en associacions. La ciutat d’Hamburg es vanta d’exposar la maqueta de trens més gran del món.

La federació espanyola no està representada al MOROP. Ho va estar molts anys, un temps en el qual la catalana no hi va tenir accés perquè, en ser-hi l’espanyola, els europeus consideraven que tot plegat era una mateixa cosa. Ara fa quatre anys, els espanyols van decidir donar-se de baixa. Van adduir que la rellevància de l’associació europea de modelistes era més aviat escassa i, sobre tot, que l’absència de l’espanyol a les sessions de treball i en les comunicacions escrites era una qüestió inadmissible. La sortida d’uns va propiciar l’entrada dels altres. El procés pel qual els catalans han substituït els espanyols no ha tingut cap mena de ressò i, si més no, cal considerar-lo com una oportunitat. La celebració del Congrés del MOROP a Catalunya, l’any vinent, permetrà per uns dies fer present el català en un àmbit en el qual mai no havia estat representat.