En un tren vell
3 juny 2010 per Carles Gorini
No el TGV, ¡ni de bon tros! Ni el Turbotren, ni tan sols un tren de luxe, sinĂł un d’aquells vells trens caqui que tenen gust d’anys seixanta. Un s’esperava l’asèpsia funcional d’un vagĂł llarg com un dia sense pa, l’obertura automĂ tica d’una porta corredora. Però, en aquesta lĂnia familiar, hi escau, un vell tren dels d’abans que hagin tornat a posar de servei aquell mateix dia. ÂżPer què? No ho sabem pas.
Avancem pel passadĂs. El primer gest que ho canvia tot Ă©s el d’estirar la porta del compartiment. Amb una bafarada d’escalfor elèctrica i tova, accedim bruscament a una intimitat mĂ©s o menys distesa, mĂ©s o menys distant: us guipen de baix a dalt. ¡Coi d’anonimat dels vagons monolĂtics! No saludar, no demanar per la possibilitat d’ocupar un seient fĂłra una mostra de barbĂ rie. Cal, encara, una mena d’inquietud tota moixa que forma part del ritu. És la clau que obre tots els panys. DesprĂ©s d’haver requerit l’honor d’integrar-se al salĂł familiar, hi som acceptats amb un assentiment que s’assembla al gloc-gloc dels budells.
Des d’aquest moment, un es pot escarxofar a la banda del passadĂs i estirar les cames. La mirada de cada passatger obeeix una petita gimnĂ stica instintiva i complexa: probable parada al terra negre de cautxĂş, entre els peus dels ocupants; parada prolongada de benvinguda just per sobre de les cares. Les actituds intermèdies –tanmateix, les mĂ©s interessants- s’han d’efectuar furtivament. Però no n’hi ha cap d’ingènua: la intensitat de la ullada contradiu aleshores el pudor del seu trajecte. Una escapada cap al paisatge sembla de bon gust, amb una pausa damunt els cendrers de plom amb les lletres S.N.C.F. gravades. Però Ă©s mĂ©s amunt, prop del mirall clavetejat, que l’ull torna a trobar-se còmode. En un quadrilĂ ter metĂ l·lic, la imatge en blanc i negre de Moustiers-Sainte-Marie (Alps alts) no suscita, malgrat tot, cap desig d’evasiĂł. Desvetlla encara mĂ©s una vida antiga, cara als costums compartimentals, al fer un mos. GairebĂ© s’hi respira una olor de llonganissa tallada amb ganivet, s’hi endevina el desplegament del tovallĂł de quadres vermells. Ens tornem a capbussar en l’època en què el viatge era un esdeveniment, en què us esperaven a l’andana de l’estaciĂł amb preguntes protocol·lĂ ries:
–Â Â No, ha anat de primera. A la banda del passadĂs, una parella jove, dos militars, un senyor gran que ha baixat a Aubrais.
Phlippe Delerm, El primer glop de cervesa i altres plaers minĂşsculs. EmpĂşries Narrativa, Barcelona 1998. TraducciĂł de Jordi Llavina