LaComunity, una idea de futur

Dissabte passat el diari va publicar un article dedicat a LaComunity, una xarxa social dedicada al lloguer de pisos a Barcelona i Madrid. La iniciativa, pilotada per Francesc Sanz, un jove emprenedor barceloní, es diferencia dels portals immobiliaris existents per dues coses: la primera, el fet de realitzar la intermediació completa amb uns costos inferiors als que ens podríem trobar al mercat; la segona, oferir una sèrie de garanties tant a propietaris com a llogaters, basada en un sistema de reputació.

M’agrada el projecte. Malauradament el mercat de lloguer ha estat durant anys la ventafocs d’aquest país, fet que ha contribuït a instal·lar una cultura de la propietat dolenta tant des d’un punt de vista social com econòmic. Podríem donar les culpes a factors institucionals, tant des d’un punt de vista de fiscalitat com legal, però una part gens menyspreable de la culpa prové del mateix mercat. Qui hagi intentat entrar en aquest mercat sabrà a què em refereixo. Els llogaters es troben amb una oferta molts cops clarament millorable, uns intermediaris que no tenen cap incentiu a fer bé les coses (la seva comissió és indefectiblement una mensualitat), i unes exigències en forma de garanties totalment inacceptables. Per part dels propietaris, però, la cosa tampoc està millor, amb una proporció gens menyspreable de morosos professionals.

El repte de la Comunity és fer-se amb una massa crítica de persones i de pisos amb una certa reputació. Si ho aconsegueixen, i si els algorismes que determinen la reputació són prou creïbles, la resta serà qüestió de temps. De moment ja han adoptat dues passes que van en la bona direcció: només s’hi accedeix mitjançant invitació, i només treballen les ciutats de Barcelona i Madrid.

Seguirem informant…

Aquesta entrada s'ha publicat dins de comerç electrònic, habitatge, web 2.0 i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.